El volcà Kilauea, que es troba a l'illa de Hawaii, ha entrat en erupció, segons ha informat el Servei Geològic dels Estats Units. Aquest és un dels volcans més actius del món i, en les seves primeres hores des de la seva reactivació, l'Observatori Vulcanològic de Hawaii ja ha decidit elevar el nivell d'alerta a vermell. En les imatges, es pot comprovar que ja hi ha diverses boques que s'han format a la base del cràter. També s'ha registrat activitat sísmica prop de la zona on es desenvolupa l'erupció.

Per ara, aquesta activitat eruptiva es concentra al Parc Nacional dels Volcans, de manera que, ara com ara, no hi ha perill que la lava pugui afectar cap habitatge.

50 erupcions en un segle

Al llarg del darrer segle, es calcula que el volcà Kilauea ha entrat en erupció en 50 ocasions, fet que el converteix en un dels més actius del món. Un dels pitjors episodis es va viure l'any 2018, quan es va haver d'evacuar milers de persones i les colades de lava van arribar a afectar fins a 700 edificacions.

La darrera erupció, abans de l'actual, es va produir el desembre de 2020. El volcà va arribar a expulsar fins a 10 milions de metres cúbics de lava durant el temps que va durar, que va ser fins al mes de maig d'enguany. Així doncs, només ha estat 'descansant' durant quatre mesos.

L'erupció actual es va començar a preveure durant el migdia del 29 de setembre, donat que va augmentar l'activitat sísmica a la zona i es van produir "canvis en els patrons de deformació del sòl al cim del volcà", segons explica en un comunicat el Servei Geològic dels Estats Units.

volcán kilauea hawai estados unidos 30 septiembre 2021 (2)   efe

Imatge: Fotografia del cim del volcà Kilauea en plena erupció. EFE.

El pitjor risc el representen els gasos volcànics, però ara mateix no suposen un perill per als ciutadans. En declaracions a la CNN, David Phillips, científic adjunt a càrrec de l'observatori, explicava que, tal com pot succeir a La Palma, l'erupció pot arribar a durar mesos.

La Palma: el delta de lava al mar ja ocupa 500 metres d'amplada

A banda del volcà Kilauea, des del 19 de setembre està en erupció el volcà Cumbre Vieja de La Palma. La lava d'aquest volcà va arribar la nit del 28 de setembre al mar i ja ha format un delta d'aproximadament mig quilòmetre d'amplada. L'aigua que l'envolta també ha canviat de color a conseqüència d'aquest fet.

 

Imatge principal: Fotografia del volcà Kilauea en plena activitat eruptiva aquest dijous 30 de setembre. EFE.