El volcà de La Palma ha obert una altra boca eruptiva a uns 400 metres al nord de la boca principal. Així ho ha confirmat en declaracions a la Televisió Canària Manuel Nogales, delegat del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

"Això no és una bona notícia perquè hi ha la possibilitat que noves infraestructures es vegin afectades", ha indicat, ja que amb l'obertura de la nova boca la lava discorre per un camí nou.

Fase més explosiva

La lava continua fluint cap al mar i alimenta el nou delta que ha creat a la costa canària, que ara per ara fa unes 17 hectàrees i davant de les poques perspectives que l'erupció finalitzi en les pròximes hores, és possible imaginar que creixerà encara més. És més, el volcà es troba en una fase de l'erupció més explosiva.

Segons l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), l'erupció ha incrementat la seva explosivitat en les últimes hores i ha expulsat més cendra a l'aire, fet que posa en perill la qualitat de l'aire. El comitè director del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) ha demanat a la població més pròxima al volcà que extremi les precaucions davant d'un previsible deteriorament en la qualitat de l'aire, sobretot a partir d'aquest divendres, per un canvi en els vents. Els veïns de La Palma s'han vist abocats a un nou confinament, encara que aquesta vegada acompanyat d'explosions i cendres.

També s'ha detectat un augment de l'activitat sísmica, i alguns dels terratrèmols registrats en les últimes hores han estat notats per la població. L'IGN segueix atentament l'evolució de l'erupció i tots els seus derivats. Segons les dades que exposen, ara per ara hi ha quatre boques del volcà actives i la majoria dels terratrèmols es concentren lluny d'aquestes.

Més emissions de diòxid de sofre

Algunes estacions de control de la qualitat de l'aire pròximes al volcà de La Palma han detectat un augment en la concentració de diòxid de sofre (SO2) en les emissions, que de moment no representen un risc per a la salut, segons el Departament de Seguretat Nacional (DSN).

En les últimes hores el volcà ha continuat el seu procés eruptiu "mostrant episodis d'increment i disminució d'activitat i generant una colada activa per la qual continua fluint magma, fins a desembocar al mar en l'àrea costanera de Tazacorte".

En el seu recorregut cap a la costa, la lava del volcà ha fet malbé ja 981 edificacions, segons l'última actualització del sistema de satèl·lits europeu de monitoratge terrestre Copernicus.

L'emissió de vapor d'aigua i gasos a la zona de contacte de la lava amb l'aigua marina manté actiu un núvol (plomall marítim), que està sent objecte de seguiment i monitoratge per part dels científics.

 

Foto principal: El volcà de La Palma / EFE