Avui declara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el diputat Joan Josep Nuet, de CSQP, per les resolucions del Parlament a favor del referèndum. Fa un mes ja van declarar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de membres de la Mesa, Anna SimóLluís Corominas i Ramona Barrufet (JxSí).

Nuet havia de declarar el 23 de maig passat, però en una providència, la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret va acceptar la petició del diputat que s'ajornés la compareixença com a investigat.

Forcadell i els quatre membres de la Mesa de JxSí i CSQP estan investigats per prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC), per haver permès que el ple del Parlament votés el mes d'octubre passat dues resolucions a favor de convocar un referèndum d'independència.

La magistrada del TSJC que instrueix la causa contra la Mesa del Parlament va decidir citar finalment com a investigat el secretari tercer i diputat de CSQP Joan Josep Nuet per haver permès la votació d'una proposta de celebració d'un referèndum unilateral d'independència. Per la seva banda, la Fiscalia havia deixat Nuet fora de la querella perquè considerava que no pretenia "tirar endavant un projecte polític amb total menyspreu de la Constitució del 1978", atès que no va donar suport a la resolució com sí que van fer els independentistes.

El Ministeri Públic atribueix a Forcadell, Corominas, Simó i Barrufet els possibles delictes de desobediència i prevaricació, per haver permès que es debatés i es votés al Parlament la resolució del referèndum unilateral en el debat de política general. Tot i que Nuet també va ser favorable que el text arribés a la votació, el Ministeri Públic va descartar querellar-se contra el secretari tercer.

Quina estratègia farà servir Nuet?

Els dos membres de la Mesa del PDeCAT, Lluís Corominas i Ramona Barrufet, van seguir una estratègia diferent a la de les diputades d'ERC. Carme Formadell, la presidenta del Parlament, i Anna Simó, secretària primera, sí que van declarar i van esgrimir la inviolabilitat parlamentària davnat el tribunal.

Semblaria lògic seguir el mateix criteri marcat per la defensa de la presidenta del Parlament. Però la negativa a declarar de Corominas i Barrufet ja es va allunyar de l'actitud que fins ara sempre ha tingut Forcadell, que no s'ha negat mai a parlar a la sala de vistes, si bé és cert, només ha respost al seu advocat i ho ha fet en forma d'al·legat polític. 

Així doncs, què farà Joan Josep Nuet? Declararà i farà valer la seva inviolabilitat parlamentària com va fer Forcadell, o s'hi negarà, com els diputats del PDeCAT?

La declaració de la resta de la Mesa

El 8 de maig, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va declarar per aquest mateix cas al TSJC. Amb 20 minuts en va tenir prou per reclamar la tutela del tribunal i la Fiscalia perquè li garantissin la inviolabilitat. Forcadell va mantenir els arguments de la seva primera declaració del 16 de desembre de l'any passat i va anar més enllà, quan va declarar que, si el president de la Generalitat pot parlar de referèndum, la Mesa ha de poder recollir aquest debat polític.

Forcadell i Anna Simó van declarar el mateix dia i sota les indicacions del mateix advocat. Es van referir exclusivament a la feina de la Mesa després del debat de política general i del "referèndum o referèndum" de Carles Puigdemont i es van desvincular de la resolució del TC sobre la prohibició del 9-N. Forcadell va afirmar que aquest procés judicial està paralitzant tot un Parlament i va dir a la jutgessa que "atempta contra la separació de poders".

Lluís Corominas i Ramona Barrufet, vicepresident de la Mesa del Parlament i secretària quarta, es van negar a declarar davant el tribunal. Només van respondre dues preguntes cadascun del seu advocat amb un monosíl·lab i van sortir del Palau de Justícia 15 minuts després d'entrar-hi. Van ratificar les declaracions de Forcadell i Simó, i Corominas va dir: "A la Mesa vam fer el que havíem de fer. No vam desobeir".

El cas

El dimarts 14 de febrer, el ple del Tribunal Constitucional (TC) va acordar per unanimitat anul·lar tots els acords del Parlament de l'octubre del 2016, entre els quals el que instava el Govern de la Generalitat a convocar un referèndum el 2017, i també denunciar al fiscal la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i quatre membres més de la Mesa, la qual cosa suposava obrir-los la via penal. Just l'endemà, els membres de la Mesa de la cambra catalana rebien la interlocutòria —a falta de la notificació oficial— que anul·lava els acords que es van prendre aquell dia sobre el "futur polític de Catalunya".

La interlocutòria avisava tant la presidenta Carme Forcadell com els quatre membres de la Mesa implicats en el procés —Lluís Corominas, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet— perquè "s'abstinguin de fer qualsevol actuació per executar la resolució 306/XI" i els advertia que, en cas de desobediència, incorreran en responsabilitats, "inclosa la penal".

Suport a Nuet

Les entitats sobiranistes ANC, Òmniun, AMI i l'Associació Catalana de Municipis han demanat un cop més el suport de la ciutadania, aquest cop per al diputat de Catalunya Sí que es Pot. Els comuns han engegat la campanya “Tots som la Mesa” en què criden a la mobilització de suport al secretari tercer de la Mesa del Parlament, Joan Josep Nuet, en la declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La campanya, activa en les xarxes socials i sota el lema “Democràcia. Dret a decidir”, convoca la mobilització a les 8.30 hores. Com han fet els altres membres de la Mesa i la presidenta Forcadell, Joan Josep Nuet sortirà del Parlament pels volts de les 8 del matí i anirà caminant en comitiva fins al Palau de Justícia. Està citat a les 9 hores per declarar.