Una quarantena de passatgers amb passaport libanès i, pel que sembla, d'origen palestí han quedat retinguts a l'aeroport del Prat, després d'aprofitar una escala tècnica per demanar asil polític. Provenien d'un vol enlairat al Caire amb destinació a Bogotà i Quito, però que havia de fer escala a Barcelona, on els 39 passatgers volien demanar asil.

Ara es troben retinguts a una sala que l'aeroport disposa per albergar les persones que tramiten una sol·licitud d'asil des de dilluns passat, quan el seu avió va aterrar a l'aeroport de Barcelona i van negar-se a continuar el viatge, al·legant que tenien la intenció de formalitzar la petició d'asil. 

Comprovació d'identitats 

La Policia disposa de fins a 72 hores per a realitzar els tràmits de comprovació de la identitat dels passatgers. En aquest termini de temps, els agents ha de descartar que no hi ha ordres de detenció en vigor, en un procediment en el qual no poden sortir de la zona delimitada dins de l'aeroport.


En el cas de superar el tràmit en les instal·lacions policials de l'aeroport, el següent pas és que els sol·licitants d'asil passin a ser atesos pel sistema nacional d'acolliment, dependent del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

El següent pas 

Així ho estableix el protocol que els conduiria fins a l'Oficina d'Asil i Refugi del Ministeri de l'Interior a Madrid, qui valoraria la procedència o no de la seva concessió definitiva

El mecanisme que se segueix en compliment de la llei és el mateix que es va aplicar fa setmanes amb els afganesos que van sortir de Kabul a conseqüència del retorn al poder dels talibans. En aquest altre cas, no obstant això, es va habilitar una frontera mòbil i es van agilitar els terminis amb un reforç específic per a accelerar els tràmits d'asil.

Casos recents

Un fet que ha ocorregut pocs dies després que el 5 de novembre passat diversos passatgers d'un vol Royale Air Marroc, que cobria la ruta Casablanca-Istanbul, va aterrar a l'aeroport de Palma per una falsa emergència mèdica. Mentre l'aparell estava estacionat i a l'espera de l'arribada de l'ambulància, vint passatgers van sortir de l'avió i es van dispersar per les instal·lacions aeroportuàries.

Acusats de sedició 

Les autoritats van paralitzar l'aeroport de Palma, que va romandre tancat durant tres hores. El ministeri públic estudia totes les variants legals que empara el Codi Penal. Així mateix, s'està contemplant la possibilitat d'acusar els protagonistes de l'intent d'entrada irregular a Espanya per via aèria d'un delicte de desordres públics, però també sumar-hi delictes més greus com ara el de sedició que inclou penes de fins a vuit anys de presó.

Fa poc més d'una setmana, les autoritats van emetre una ordre nacional de crida i cerca dels migrants fugits, que la policia creu que podrien ser tretze.

En aquest sentit, s'havia comunicat que la policia ja disposava del llistat al complet dels passaports i de les identitats de les persones migrades involucrades en aquest succés, així com de tots els passatgers que viatjaven en l'avió que feia la ruta Casablanca-Istanbul.

Presó provisional 

Per la seva banda, una jutgessa de Palma va dictar aquest dilluns presó provisional, comunicada i sense fiança per a dotze dels joves que es van concertar en un grup de Facebook per forçar amb aquesta falsa alarma mèdica l'aterratge a Mallorca. Als detinguts se'ls imputen inicialment dos delictes diferents de sedició, desordres públics i afavoriment a la immigració irregular.

La comunitat de Facebook el juliol passat havia publicat una entrada en la qual es descrivia una acció molt similar a la que va passar a l'aeroport de Palma. 

 

Imatge principal: Aeroport del Prat / ACN