Les restriccions pel coronavirus, la por al transport públic, el teletreball... Hi ha molts motius per explicar la caiguda dels usuaris de metro respecte fa un any.

Les dades d'ara, ens mostren la comparativa entre el novembre del 2020 i el del 2019 i així ho constaten. La xifra de viatgers al metro de Barcelona es va reduir al novembre fins als 17,7 milions i representa un descens del 51,5% respecte el mateix mes de l'any anterior com a conseqüència de la reducció de la mobilitat arran de la pandèmia, segons l'Institut Nacional d'Estadística.

Menys línies de bus

Pel que fa al bus urbà, el van agafar 10,9 milions de persones, un 42,6% menys que al novembre de 2019. Les xifres acumulades des del gener constaten davallades similars, concretament de 47,4% al metro i del 47,1% al bus.

D'altra banda, el transport urbà en autobús a tot Catalunya es va reduir un 42,6% al novembre, fins als 15,4 milions de trajectes, i un 46,9% en el període acumulat des de principi d'any. En aquest cas, cal recordar que hi ha línies principals que connectaven barris amb el centre de la ciutat, en aquest cas a Barcelona, que han estat suprimides pel govern de l'alcaldessa Ada Colau malgrat promocionar el seu interès en el transport públic.

El malestar també el té amb el metro. El nou marc regulador és vist pels treballadors d'aquest transport com una amenaça, "per la precarietat i fragmentació" que suposa, basat en un sistema de contractes temporals que semblen "no tenir límits" a partir d'ara.

Des de la secció sindical de la CGT del Metro de Barcelona ho argumenten així: "El nou sistema de contractes precaris no té cap mena de base jurídica per guanyar grans bosses d'obra pública a preus reduïts". A més, també lamenten el silenci dels grans càrrecs contractats per Colau, que "cobren molt però estan desapareguts amb l'excusa del teletreball".

Tendència general

Al conjunt de l'Estat, van agafar el transport públic 244,4 milions de passatgers al novembre, un 45% menys que en el mateix mes del 2019. El transport urbà va disminuir un 46,5% en la taxa anual i l'interurbà en un 47,5%. Dins de l'interurbà, destaca el descens del 73,3% en el transport aeri. 

El transport urbà va ser utilitzat per més de 147,4 milions de viatgers al novembre, un 46,5% menys que en el mateix mes del 2019. El transport per metro va caure un 50,5% en la taxa anual de mitjana i el transport urbà per autobús ho va fer en un 43,6%.

Pel que fa al transport interurbà, més de 63,7 milions de viatgers van utilitzar el transport interurbà al nombre, el què suposa un descens del 47,5% respecte el novembre del 2019. Per tipus de transport, l'autobús va retrocedir un 43,8%, el ferrocarril un 49,9%, el marítim un 58,6% i l'aeri en un 73,3%.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat