Salut ha justificat allargar les restriccions per la situació epidemiològica que viu Catalunya. Aquest matí, segons avançava TV3, el Govern ha decidit allargar una setmana més les restriccions per fer front a la Covid. Així, doncs, es prorroga el confinament municipal cada dia de la setmana així com la resta de mesures per reduir la mobilitat i els contactes. I és que les dades, no conviden a l'optimisme. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat en una roda de premsa aquest migdia que "a finals de setmana estarem en els 24.000 casos, tot i que ens trobarem en una situació frenada". "En aquesta pandèmia sempre hem de ser molt cautelosos. Fer prediccions és molt difícil, tots vam dir que el calendari de les festes no hi ajudava gens i, tot i que hem seguit creixent, ho fem a un ritme sostingut", ha afegit.

Tal com ha exposat Argimon, la tercera onada del coronavirus està deixant unes xifres molt altes de positius i víctimes mortals a Catalunya i, per tant, l'executiu català ha optat per prorrogar les mesures que es van adoptar el passat 7 de gener.

Protocol per detectar la soca britànica

La detecció de la variant del coronavirus procedent del Regne Unit preocupa als responsables de Salut. Després de la detecció del primer cas a Catalunya, Argimon ha explicat aquest dijous que "aquesta tarda hi ha una reunió per començar a pensar en un protocol comú de seqüenciacions completes sobre la nova variant britànica". D'aquesta manera, els quatre grans hospitals catalans es reuniran avui per debatre una estratègia coordinada per seqüenciar el genoma del coronavirus. A més, Argimon ha indicat que es comprarà una plataforma de seqüenciació amb fons europeus FEDER que es preveu que estigui disponible a la primavera. 

 

Confinament municipal

Davant el creixement de contagis de Covid-19 a Catalunya, el Govern anunciava fa poc més d'una setmana noves restriccions per doblegar la corba de contagis. La primera de les mesures, que ara seguirà en vigor com a mínim una setmana més, és el confinament municipal durant tots els dies de la setmana, sense excepcions del cap de setmana com s'havia fet en altres ocasions. 

Amb el confinament municipal tampoc no es permet el desplaçament a segones residències i es manté el toc de queda diari entre les 22 h i les 6 h.

restriccions coronavirus gener 2021

El comerç

Pel que fa al comerç, s'han de mantenir tancats els comerços no essencials durant els caps de setmana i el petit comerç, centres comercials de menys de 400 m² i mercats ambulants només podran obrir de 6 h a 21 h, de dilluns a divendres.

La restauració

D'altra banda, la restauració es mantindrà oberta en les dues franges establertes, de les 7.30 h a les 9.30 h, i de la 13 h a les 15.30 h. L'aforament estarà limitat al 30% a l'interior dels establiments, i amb un màxim de quatre persones per taula. 

Els gimnasos

Els gimnasos, un dels sectors més afectats per la pandèmia, han de seguir tancats a excepció d'aquells que tenen espais a l'aire lliure. El que sí que poden obrir els centres esportius són les piscines, però han de mantenir l'aforament a un màxim del 30%.

La cultura i els espais religiosos

El sector de la cultura pot obrir i mantenir la programació ordinària, però ha de limitar l'aforament al 50%, amb un màxim de 500 persones. Ara bé, si l'espai té una ventilació òptima, pot ampliar l'aforament a 1.000 persones.

Finalment, els actes religiosos es poden celebrar, però amb un 30% de la capacitat total i un màxim d'assistents de 500 persones. Igual que amb la cultura, els actes a l'aire lliure o en espais ben ventilats es poden ampliar fins als 1.000 assistents.

S'enfila el risc de rebrot

La velocitat de propagació de la Covid-19, l'Rt, ha pujat a 1,27 aquest dimecres, sis centèsimes més que fa 24 hores. El risc de rebrot també puja, ho fa 48 punts, fins als 657. La incidència a 14 dies també s'incrementa i passa de 523,28 a 537,91.

A més, s'han declarat 4.780 nous casos confirmats per PCR o TA, cosa que eleva la xifra total a 405.294. El 10,88% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. D'altra banda, s'ha informat d'11 noves morts i el total és de 17.725. Hi ha 2.501 pacients ingressats als hospitals amb Covid-19, 56 més que fa 24 hores, i 493 persones a l'UCI, 16 més. Els vacunats arriben a 91.382, 15.195 més.

El risc de rebrot era de 604 entre el 27 de desembre i el 2 de gener i puja a 657 en l'últim interval. Pel que fa a l'Rt, puja a l'1,27. La setmana anterior estava en 1,50. La incidència a 14 dies és de 537,91 entre el 3 i el 9 de gener, per sobre dels 420,36 de l'interval anterior (27 de desembre - 2 de gener).

Què passarà amb les eleccions?

La pregunta de la setmana encara no té resposta oficial. "La decisió correspon als partits polítics, a la taula de partits es consensuarà si s'ajornen les eleccions. Des de Salut expliquem la situació epidemiològica i els escenaris que ens podem trobar, i el creixement d'UCI que pot arribar als 750 o 800", ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, també present a la roda de premsa i preguntada, una vegada més, pels comicis al Parlament de Catalunya previstos pel 14 de febrer.