El departament d'Educació no va denunciar davant la policia ni davant la fiscalia el 2011 el sacerdot Josep María Font al qual, no obstant això, va expulsar d'una escola de Cabra del Camp (Alt Camp) on impartia religió després que els professors van avisar d'un comportament inapropiat del docent.

Així ho ha reconegut aquest dimecres el conseller d'Educació, Josep Bargalló, que ha explicat que després de les sospites sobre el capellà docent, els serveis territorials del seu departament no van traslladar la comunicació a la policia ni a la fiscalia i s'ha mostrat obert a "revisar" els casos passats. "I si observem que algú no ha actuat com calia obrirem expedient", ha dit en declaracions als periodistes.

Després de reiterar el seu compromís de "tolerància zero" amb els casos d'abusos, Bargalló ha informat que ha donat instruccions precises perquè "si es rep una comunicació de la direcció d'un centre alertant que un professor ha efectuat contactes físics inapropiats o en té indicis ha de comunicar-ho a la fiscalia i els Mossos d'Esquadra, fins i tot abans que al conseller".

Font, que aquest dimecres ha cessat com a rector de diverses localitats lleidatanes en aparèixer el seu nom vinculat a investigacions d'abusos en el passat, aprofitava la foscor per fer tocaments als nens, mentre projectava pel·lícules religioses a la biblioteca. Segons fonts consultades per l’ACN, el capellà, que també impartia catequesi en parròquies de la comarca i participava en colònies, també aprofitava aquests espais per contactar amb els nens. “Però ningú va denunciar mai res, o se’l tapava o se li tenia por”, recorda una exdirectora de l’escola. L’equip director no s’ha sorprès de la seva destitució per suposats casos de pederàstia.

La negativa d’una família a deixar anar els seus fills a unes colònies escolars si hi assistia mossèn Font va posar en alerta l’escola en relació al seu professor de religió. Cada cop menys alumnes volien fer aquesta assignatura. La preocupació i desconfiança vers el capellà va anar en augment fins al punt que va ser enxampat mentre acariciava les zones íntimes d’unes nenes, per damunt de la roba, mentre es projectava un film en una pissarra digital. “Estaven mirant una pel·lícula en una sala fosca, amb canalla a la falda, i vaig veure coses que no em van agradar”, ha manifestat Joana Fuguet, aleshores directora del centre i membre de l’actual equip docent.

Vist com un “caça-herències”

Veïns del territori afirmen que també eren molts els que defensaven el mossèn, al qual consideraven una persona “afable” i predisposada a fer favors a la gent. Altres, per contra, remarquen que, més enllà dels rumors de tocaments i abusos que sempre el van envoltar, tenia un caràcter ambiciós i que buscava complaure gent gran a fi de fer-se amb el seu patrimoni.

Finalment l’escola, després de reunir-se amb els pares, va decidir expulsar-lo i així ho va comunicar a través d’una carta adreçada a Educació i a l’Arquebisbat en la qual es denunciaven les “confiances excessives” amb els alumnes fins al punt “d’incomodar-los”, i que era “massa afectuós” amb els infants, amb els quals mantenia “contactes físics de forma repetida”.

Els alcaldes en el càrrec en aquells anys -Mateu Montserrat (el Pla de Santa Maria), Andreu Ferré (Cabra del Camp) i Marcel Segarra (Figuerola del Camp), aquest darrer ja difunt-, van reunir-se amb ell per demanar-li explicacions i per comunicar-li que havia de marxar de la zona. Durant aquesta trobada, Font ho va negar tot i va al·legar que eren “mal interpretacions”.

Les investigacions i la destitució

Posteriorment va ser destinat a la parròquia de Sant Pere de Cambrils, on haurien prosseguit els suposats abusos, fins que el 2015 va ser destituït de manera sobtada per l’Arquebisbat de Tarragona. Entre el juny del 2015 i el 2016, mossèn Font va ser investigat pel Vaticà per presumptes tocaments a menors "amb finalitat libidinosa".

A partir d’aquesta investigació, es van adoptar mesures disciplinàries proporcionades als fets provats, segons l’Arquebisbat. Més tard, l’home va ser nomenat rector d’Arbeca i altres pobles de l’Urgell i finalment ha estat destituït aquest dimecres per l’Arquebisbat, en destapar-se que se l’havia investigat per presumptes abusos a menors.