El Tercer Informe Sobre Canvi Climàtic a Catalunya (TICCC) alerta que l'increment de les temperatures a causa del canvi climàtic pot disparar les morts per onades de calor de les 300 actuals a les 2.500, el 2050 a Catalunya. El treball projecta que Catalunya experimentarà un augment de la temperatura de 0,8 graus en aquesta dècada i d'1,4 graus cap a 2050 -respecte a la mitjana del període 1971-2000-, a més d'una possible disminució de la precipitació cap a mitjans de segle.

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, han presidit aquest dilluns la presentació del TICCC, elaborat per 141 experts d'universitats i centres d'investigació i 44 revisors.

El coordinador científic de l'estudi, Javier Martin Vide, ha afirmat que tots els escenaris climàtics apunten a un augment de les temperatures extremes, les onades de calor i les nits tropicals -per sobre dels 20 graus-, les nits i dies càlids, i la durada de ratxes seques. Martin Vide, que ha demanat que l'informe no es quedi en un calaix, ha explicat que la mortalitat per onades de calor està relacionada amb les malalties cardiovasculars i respiratòries i del sistema nerviós i mental, la diabetis i les malalties del sistema urinari i renal.

Dengue, Chikungunya i Malária

Segons ha avisat, l'augment generalitzat de les temperatures, el desplaçament i canvis en la durada de les estacions també tindran conseqüències en els atacs d'asma i al·lèrgies -actualment entre un 20% i un 25% de la població pateix algun tipus d'al·lèrgia-.

L'increment de temperatures afavorirà el risc d'introducció de malalties com el dengue, el chikungunya i la malària, de la qual no hi ha casos autòctons. L'informe també afirma que els col·lectius més afectats pels efectes del canvi climàtic seran nens, ancians, persones amb patologies prèvies i població amb un nivell socioeconòmic baix.

Efectes sobre el medi

Respecte als sistemes naturals, el 2100 el 21% de les platges requerirà actuacions addicionals de manteniment; s'ha observat el desplaçament d'espècies mediterrànies a cotes més elevades a les muntanyes, i la temperatura del mar ha crescut 0,3 graus per decenni des del 1974.

Les condicions extremes de temperatura, humitat i pluges previstes apunten cap a un augment dels incendis forestals i de les inundacions -encara que aquest últim escenari no és concloent, segons l'informe-, a més que es preveu escassetat d'aigua i reducció de recursos hídrics.

"No és possible el negacionisme"

El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, ha expressat que les dades presentades són irrefutables i mostren que "ja no és possible el negacionisme", que ha atribuït a la mala fe o interessos espuris, ja que el canvi climàtic és ja una veritat científica, ha afegit.

Segons Romeva, més enllà de l'exhaustiu, ambiciós i rigorós del text, és important que l'informe sigui útil, pràctic i que vinculi a diferents actors: "Ens hem de preparar i estar alerta i, sobretot, donar resposta de forma col·lectiva i de forma important des de les institucions".

Per a Rull, el canvi climàtic "no és una política d'un govern sinó d'un país", perquè és un problema en majúscules que interpel·la tothom i ha d'acompanyar-se d'acció i un programa concret; i també ha defensat seguir desplegant la Llei de Canvi Climàtic.

L'informe està impulsat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (Cads) -òrgan assessor del Govern-; l'Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat; el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), i l'IEC.