Lucy, l'Australopithecus més famosa que va viure a l'Àfrica fa 3.180.000 d'anys, "probablement" va morir al caure d'un arbre, segons va anunciar aquest dilluns la revista Nature. La hipotesi dels científics que han estudiat de prop el fòssil és que Lucy va estirar el braç per intentar aturar la seva caiguda, cosa que explicaria les diverses fractures que es troben a les restes. Així ho ha assegurat l'antropòleg John Kappelman de la Universitat de Texas a Austin.

Lucy, que era bípeda però també es movia pels arbres, mesurava prop d'1'10 metres i es creu que va caure des de més de 12 metres d'alçada, a una velocitat de més de 56 km/h. "La mort es va produir ràpidament" diu Kappelman. 

Mitjançant l'estudi dels fòssils i els escàners 3D, John Kappelman va assenyalar que la fractura de l'húmer dret es produeix "quan la mà toca a terra en el moment d'una caiguda". Altres fractures a l'espatlla esquerra, al turmell dret, al genoll esquerre, a la pelvis i a una costella, donen suport a aquesta tesi de la caiguda fatal. 

John Kappelman és conscient que aquesta no és l'única tesi sobre la mort de Lucy i espera que el seu estudi plantegi i obri nous debats. "Alguns científics hi estaran d'acord i alguns no", ha dit.

Lucy va ser descoberta l'any 1974 per investigadors nord-americans i francesos a la regió d'Afar, a Etiòpia, i pertany a l'espècie Australopithecus afarensis. És un fòssil molt complet, ja que es va trobar un 40% del seu esquelet. Ha estat coneguda durant anys com l'"àvia de la Humanitat", tot i que actualment ja no es veu com l'avantpassat directe de l'home, sinó més aviat com un "cosí molt antic".