El CEO d'Anticipa i Verneda, Eduard Mendiluce, ha assegurat aquest dimecres que el parc d'habitatge assequible a Espanya "és buit" i ha dit que la solució passa per la col·laboració publicoprivada i per agilitar la gestió urbanística, en comptes de controlar preus. L'han dit a la taula 'Exploring a Fresh Phase in Real Estate' en el marc del congrés immobiliari The District, que se celebra des d'aquest dimecres fins divendres al recinte Gran Via de Fira de Barcelona de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), moderada pel president del saló, Juan Velayos, i en el qual també han participat el CEO de Servihabitat, Borja Goday, i el president de Meridia Capital, Javier Faus.
Mendiluce ha afirmat que el sector immobiliari és "súper resilient" a Espanya, i que el principal problema que afronta és la falta d'oferta, especialment d'habitatge assequible, encara que també es veu afectat el mercat lliure.
Ha destacat que els actius a Espanya compten amb una rendibilitat i un risc molt atractius: "Al que hem de fer més atenció és a l'oferta de terra, necessitem produir més i més terra", ha advertit. "Necessitem produir més terra i fer les coses més simples", i ha subratllat que veu clau agilitar la gestió urbanística i la tramitació de terra. Ha apuntat que, encara que el mercat és resilient, cal anar amb compte en dos aspectes: el subministrament de terra amb canvis en els procediments d'aprovació de zones i fer les coses més "fàcils", de manera que les esmentades aprovacions s'obtinguessin en un període màxim de 90 dies o a través de declaracions de responsabilitat individual dels propietaris dels terrenys.
En preguntar-se-li pels criteris ESG ('Environmental, Social and Governance': ambiental, social i de governança), ha posat èmfasi en la necessitat d'una administració pública més àgil que "ajudi a accelerar el procés" de rehabilitació del parc d'habitatge o que, en el seu defecte, permeti que s'autoaprovin les operacions o augmenti el nombre de tècnics que aproven les subvencions a la rehabilitació. Preguntat per la nova Llei d'habitatge, ha instat a "oblidar-la" i treballar per augmentar l'oferta d'habitatge, ja sigui amb el parc d'habitatge buit de segona mà o amb la tramitació de més terra. A més, augura que la nova normativa "es retardarà a Catalunya perquè necessiten mostrar les àrees de tensió, necessiten mostrar que els preus han de ser aprovats", ja que Govern i Generalitat xoquen sobre quin índex aplicar a les zones de lloguers tensats. "I els resultats són allà. Es va aplicar entre 2020 i 2022. I els resultats són al contrari al final de la llei. És el que em sorprèn. Tenim els resultats amb l'anàlisi acadèmica, no sé si volem tornar a repetir el desastre", ha afegit.