La policia italiana ha interceptat aquest dilluns una carta dirigida al papa Francesc amb tres bales de pistola a l'interior i un missatge en relació amb la malversació de fons immobiliaris al Vaticà.

Segons informa Corriere della Sera, la carta ha estat interceptada en el centre de classificació postal de Pescheira Borromeo, on ha sigut confiscada pels carabiners de San Donato Milanese que han iniciat una investigació sota les ordres de la Fiscalia de Milà, al capdavant la fiscal adjunta Alessandra Cerreti.

El sobre contenia tres bales de l'estil Flobert de calibre 9 mil·límetres i el text escrit en bolígraf, quasi il·legible, estava dirigit "al Papa -Ciutat del Vaticà- Piazza San Pietro de Roma". Segons informa el rotatiu italià, l'home va enviar la carta des de França i a més, ja era conegut per la policia vaticana.

El judici al Vaticà

La carta feia referència a l'afer de les suposades malversacions immobiliàries al Vaticà. El tribunal del Vaticà va començar a finals de juliol el judici al cardenal Angelo Becciu, a qui el Papa va destituir per la seva dubtosa gestió dels fons reservats de la Secretaria d'Estat en la compra opaca d'un immoble de luxe a Londres que va causar un forat milionari en les arques de la Santa Seu. En aquest cas de malversació de fons també seran processades altres 9 persones.

Es tracta de la primera vegada que la justícia del Vaticà asseu en el banc dels acusats un membre del col·legi cardenalici. De fet, el Papa va derogar a l'abril la llei que impedia que els cardenals de la Cúria Romana fossin jutjats per un tribunal ordinari en decretar que puguin comparèixer també com a acusats o com a testimonis en un procés en un tribunal de primera instància del Vaticà, que està compost també per jutges laics.

Fins ara només podien ser jutjats o investigats pels altres cardenals que integren el Tribunal Suprem especial del Vaticà, l'únic ens jurídic competent per obrir una recerca contra els membres de la Cúria Romana, o pel mateix Papa.

El procés judicial

El procés tracta de descobrir si es van cometre realment delictes de corrupció, malversació de fons, blanqueig de diners, frau, extorsió i abús de poder l'any 2013 en una inversió realitzada d'uns 350 milions d'euros per a l'adquisició d'un edifici de Londres amb diners suposadament provinents dels fons de l'Òbol de Sant Pere, dirigits a finançar obres caritatives. La compra d'aquest edifici es va realitzar suposadament a un preu major que el seu valor real.

Angelo Becciu ocupava llavors el càrrec de substitut per a Assumptes Generals de la Secretaria d'Estat de la Santa Seu i per tant se'l consideraria responsable últim de les operacions a Londres. Ara queda per veure si tots dos casos, tant el de l'acusació per corruptela com el de l'enviament de les bales al Papa, estan connectats.

Imatge principal del Papa de Roma, Francesc / EFE