El pontífex ha reformat el Llibre VI del Codi de Dret Canònic sobre les sancions penals a l'Església catòlica. La reforma destaca per la inclusió de la pederàstia com a delicte contra la dignitat de les persones. Segons s'especifica a l'article 1398 del Codi podrà ser "castigat amb la privació de l'ofici i amb altres justes penes, sense excloure, si el cas ho requereix, l'expulsió de l'estat clerical", segons recull Efe. 

La reforma inclou també la tinença o la creació de pornografia, sobre la qual recauen les mateixes penes que contra la pederàstia. La reforma entrarà en vigor el 8 de desembre de 2021 i pretén "respondre adequadament a les exigències de l'Església catòlica en tot el món resultava evident la necessitat de revisar també la disciplina penal promulgada per sant Joan Pau II, el 25 de gener de 1983", ha explicat el papa Francesc. 

També s'incorporen millores tècniques, en especial, en els àmbits del dret a la defensa, la prescripció de l'acció penal i la i inclusió de criteris més precisió per determinar les penes. Aquesta darrera afavoreix les decisions respecte  "als delictes que causen major dany i escàndol a la comunitat", ha assegurat el Papa. A més, s'incorporen nous possibles casos delictius com per exemple la violació del secret pontific o la censura en la recepció de les ordres sagrades, alguns dels quals es van rebutjar en la reforma de l'any 1983. 

 

Papa Francisco recepcion estudiantes / EfeEl papa Francesc rep a un grup d'escolars al Vaticà / Efe

Una llarga espera 

La revisió i modificació del Codi de Dret Canònic porta en marxa des de 2007, amb el papa emèrit Benedicte XVI. Més d'una dècada després conclou el procés de reforma que ha aixecat polèmica i tensions en el si de l'Església catòlica. Tant és així, que es tracta de la primera actualització del Codi en els darrers 40 anys. 

La modificació que s'ha aprovat cerca protegir la comunitat i crear noves eines per prevenir possibles delictes. També inclou mesures per intervenir a temps quan es cometi un delicte, perquè aquest no vagi a més i no es cronifiqui dins de la comunitat. La reforma és profunda i no es limita només a la comunitat clerical. S'ha establert la possibilitat d'estendre les penes de suspensió a tots els fidels. 

 

Imatge principal: El papa Francesc a la seva arribada a Roma / Efe