El principal sindicat mèdic de Catalunya, Metges de Catalunya (MC) ha convocat aquest dilluns una vaga de personal facultatiu els dies 25 i 26 de gener de 2023. La vaga afectarà a tots els centres sanitaris, des de l'atenció primària fins als hospitals. El passat diumenge, el sindicat ja va anunciar que preparava una gran mobilització d'avant de la situació del sistema sanitari català, la qual titllen "insostenible". Consideren que el sistema sanitari viu una "descapitalització sense precedents", que posa en "un seriós risc" la continuïtat del servei públic, que pateix uns enormes problemes d'accessibilitat i unes "inassolibles llistes d'esperes". Per això el sindicat fa una crida al que esperen que sigui "una mobilització històrica". 

Fa 10 dies el mateix sindicat va portar més de 54.000 signatures al Parlament en suport a un decàleg de mesures urgents per la sanitat públic. Els responsables del sindicat ja van afirmar que "el malestar i la indignació" dels professionals de la salut anava en augment. Després que entreguessin aquests milers de signatures, el mateix conseller de Salut, Manel Balcells, va reconèixer que el diagnòstic del sindicat sobre l'estat del sistema de salut català era correcte. 

Tanmateix, el conseller Balcells va advertir que ja treballava a revertir aquesta situació i va anunciar que els 1.000 milions d'euros del fons covid del 2022 passarien a una partia estructural del sistema de salut. Malgrat els passos que està fent l'administració per millorar les carències del sistema de salut, Metges de Catalunya ha apuntat que la situació és extremament greu, per això s'han decidit a convocar aquestes mobilitzacions. "No podem més, ho hem donat tot i no hem rebut res", ha destacat aquest dilluns en roda de premsa el president del sindicat, Jordi Cruz.

Tot i això, des de l'organització s'ha mantingut oberta la porta de la negociació. En aquest sentit, han assegurat que tornen "a estendre per darrera vegada la mà" a la Conselleria per assolir un acord que eviti l'inici de les mobilitzacions,

 

La reacció del departament de Salut 

 La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha dit que els professionals mèdics són "molt responsables" i sabran "què fer" en la situació sanitària actual. Són declaracions que ha fet abans que es concretés el calendari de mobilitzacions i després de l'anunci que aquestes tindrien lloc. Cabezas ho ha valorat en el marc de parlar de l'augment de la tensió hospitalària per l'augment de casos de grup, covid i bronquiolitis

La resposta oficial de Salut a la convocatòria de vaga ha arribat unes hores més tard, a través d'unes declaracions del sotsdirector del Servei Català de la Salut, Alfred Garcia. En una compareixença davant dels mitjans a les portes de la conselleria, Garcia ha celebrat que els metges donin un marge de dos mesos per parlar. Això, ha dit Garcia, facilita "tancar acords i donar sortida als pics de demanda en una època complicada com és Nadal". "Crec que és un exercici de responsabilitat", ha assenyalat. Al mateix temps Garcia ha indicat que "entén perfectament les reivindicacions” dels professionals i ha subratllat que s’estan buscant acords en el marc de les negociacions dels convenis del Sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat) i el de l'Institut Català de la Salut (ICS), informa l'agència ACN.