El principal sindicat mèdic de Catalunya, Metges de Catalunya (MC), prepara una gran mobilització que ja considera que és "inajornable" davant el que cataloguen d'una situació "insostenible del sistema sanitari". Els responsables de l'organització concretaran aquest dilluns al matí l'abast i el calendari d'aquesta gran mobilització, però que ja preveuen que afectarà el col·lectiu mèdic de tots els àmbits assistencials del sistema català de salut. MC denuncia que el sistema públic de salut està "tenallat per la sobrecàrrega assistencial", la manca de metges i la "precarietat de les condicions laborals i retributives dels professionals".

En aquest sentit, consideren que el sistema sanitari viu una "descapitalització sense precedents", que posa en "un seriós risc" la continuïtat del servei públic, que pateix uns enormes problemes d'accessibilitat i unes "inassolibles llistes d'esperes". En conseqüència, el sindicat convocarà els facultatius perquè "encapçalin una mobilització històrica que esdevingui el motor de la reconstrucció del sistema".

Amenaça de vaga

L'organització sindical va presentar el passat 17 de novembre en el Parlament 54.344 signatures de ciutadans exigint millorar la sanitat pública i ja va alertar llavors d'una possible vaga. El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ja va alertar en aquell moment que si no es produïa un canvi radical de les polítiques sanitàries no es podria evitar una "gran mobilització del col·lectiu mèdic a curt termini". Lleonart va assegurar que el malestar i la indignació del personal sanitari és enorme "només cal una espurna perquè esclati una revolta", va assegurar en una compareixença des del Parlament. 

Per tal d'evitar la vaga, el conseller de Salut, Manel Balcells, va afirmar aquest divendres que espera que els futurs convenis del Siscat i l'ICS -que ara s'estan negociant- augmentin el salari dels treballadors sanitaris. "Tant de bo això serveixi per desconvocar una vaga que, en cap cas desitgem", va assegurar. El conseller sempre ha reconegut que entén les reivindicacions dels facultatius i, fins i tot, les considera "lògiques" per l'actual context de negociació. Balcells va valorar així la crida que han fet diversos sindicats del sistema sanitari a deixar de fer hores extres i desdoblar torns la primera setmana de cada mes, i al "cicle de mobilitzacions" anunciat. 

Elevada pressió assistencial

La protesta anunciada per Metges de Catalunya podria coincidir amb un moment complicat en el sistema sanitari català que té una elevada pressió assistencial, a conseqüència d'ajuntar-se la bronquiolitis, la grip i la covid, que encara ha evidenciat més la falta de recursos i de personal en els centres sanitaris. Sobre aquesta triple epidèmia que s'està vivint a Catalunya, ha parlat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que preveu que a finals de setmana que ve s'arribi al pic de casos de bronquiolitis infantil. En canvi, s'espera que amb la grip aquest pic es doni al voltant de Nadal, com també la covid que s'espera que s'hi arribi al gener. Així ho ha explicat aquest diumenge en una entrevista al canal 3/24. En aquest sentit, Cabezas ha fet una crida a la població a vacunar-se de la grip i de la covid-19, ja que hi ha "marge de millora". "M'hauria agradat que el ritme de vacunació anés una mica més ràpid", ha reconegut.