Jaume Padrós, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, s'ha pronunciat sobre la vaga de personal facultatiu convocada pel sindicat majoritari Metges de Catalunya. Padrós ha remarcat que la funció de la institució que presideix no és secundar o no les mobilitzacions, però si assenyalar la situació que es denuncia. El doctor ha estat taxatiu: "Cal una transformació del model sanitari". En aquest sentit, ha afirmat que espera que la vaga no s'enfoquin més en la "reivindicació laboral i econòmica", sinó que vagi més enllà. 

"El sistema sanitari català té molts reptes", reconeix Padrós, qui ha remarcat en una entrevista a TV3 la urgència d'una reforma profunda d'aquest. El doctor ha afirmat que el sistema té un problema sociodemogràfic. "Tenim un sistema que era d'excel·lència a finals de les dècades del segle passat, però ara necessita adaptar-se", ha assegurat i ha afegit: "O s'aconsegueix un gran consens polític o el sistema públic se'ns quedarà als dits". 

Padrós és optimista i ha remarcat que creu que el consens és possible. Tot i això, ha urgit a trobar un acord i ha assenyalat com en els darrers 9 anys hi ha hagut 5 consellers de salut diferent: "Calen grans consensos polítics per estabilitzar el full de ruta de la sanitat. És patrimoni de tots". 

Precarietat, conciliació i formació 

Entre els aspectes que ha remarcat el doctor Padrós quan ha criticat les manques del sistema sanitari actual ha destacat alguns elements en concret. Per exemple, ha estat taxatiu en assegurat: "No hi ha èxode de metges a l'estranger. El problema és la precarietat i la manca de planificació". Ha assegurat que la majoria de metges que marxen del país ho fan per tornar als seus països d'origen i rebutja que es generalitzi com una gran problemàtica del sector. Malgrat tot, ha remarcat la precarietat que es viu. 

No només la situació precària impacta la feina dels facultatius, segons Padrós, la manca de conciliació és un gran escull actualment. "Quan molts metges afirmen que no volen anar a algun lloc és per la manca de conciliació", ha explicat assenyalat la magnitud de la qüestió. "Necessitem un sistema sanitari molt més flexible i adaptable. Durant la pandèmia va passar. Van desaparèixer les traves burocràtiques", ha remarcat el doctor. 

Finalment, també ha apuntat que l'Estat espanyol té un greu problema en la gestió formativa: "A l'Estat espanyol no s'aprofita la capacitat formativa per tenir els metges que ens calen i els hem d'importar quan tenim un sistema de formació de postgrau, però resulta que no formem els que necessita el país".