La Cimera pel Clima que enguany se celebra a Egipte té entre els seus temes prioritaris delimitar el finançament dels països més rics als països pobres perquè dugui a terme accions d'adaptació i mitigació dels efectes del canvi climàtic. Es tracta d'un compromís adquirit pels països desenvolupats en els acords de Copenhaguen de 2009, aquests establien que entre el 2020 i el 2025, els Estats més rics havien d'invertir entre tots 100.000 milions de dòlars anuals perquè les nacions menys desenvolupades poguessin lluitar contra el canvi climàtic. Com molts compromisos mediambientals aquest pacte és ambigu i no delimita qui paga més o menys. En aquesta COP27 es vol esclarir aquest pagament. En aquest context, un estudi de Carbon Brief apunta que el país que menys finançament ha aportat són els Estats Units (EUA). 

🟢 COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?

🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir

🟢 Com encara la Unió Europea la COP27? Complir els compromisos en plena crisi energètica

Es tracta d'un secret a veus que ara Carbon Brief sustenta amb dades. Fins al moment, només s'han pogut analitzar les dades de la inversió al llarg de l'any 2020, la qual mostrava que els països més rics només havien invertit al voltant del 80% dels 100.000 milions de dòlars anuals que havien promès. Un dels grans problemes d'aquestes promeses és que no s'ha delimitat quan ha d'invertir cada Estat. Ha de ser proporcional a la riquesa? Al que s'ha contaminat els darrers anys o al llarg de la història? Això es voldria destriar a la COP27, obligant les grans potències a passar de les promeses als compromisos ben definits. Molts d'aquests països no volen deixar per escrit el que han de pagar, per tal de nou veure's obligat a pagar més dels seus interessos. Els reis en evitar els compromisos climàtics, especialment si apel·len a la seva responsabilitat són els estatunidencs. 

Els Estats Units són el major contaminador al llarg de la història, malgrat que actualment té ferms competidors en aquest lúgubre títol, el passat dels estatunidencs els atorga el podi de major potència contaminadora de la història. Això induiria a pensar que els EUA haurien d'invertir més diners a revertir o mitigar els efectes del canvi climàtic. Tanmateix, tots els governs estatunidencs (demòcrates o republicans) s'han definit per rentar-se les mans respecte a les seves responsabilitats de finançament. Sent els responsables del 52% de les emissions històriques dels països més rics només van pagar 7.600 milions de dòlars, quan proporcionalment haurien d'haver pagat 39.900 de dòlars. Segons Carbon Brief, l'administració estatunidenca només ha pagat el 19% dels que els tocaria proporcionalment. 

aportacio països rics

Font: Carbon Brief

Els EUA són, a grans trets, els majors morosos climàtics, contribuint molt menys del que haurien en un repartiment just de les responsabilitats de finançament per les accions de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Collar un repartiment just és un dels punts en què els països en desenvolupament es volen deixar la pell en aquesta COP27, però es pot preveure que delegacions com l'estatunidenca s'oposaran a aquesta mena d'acord. 

Qui no paga la seva part? Altres països que es renten les mans

Els Estats Units no té un rival digne pel que fa a no pagar pel canvi climàtic. Malgrat tot, hi ha altres països que segueixen les seves passes, lluny de fer-li ombra. El segon pitjor pagador és el Canadà. Pot ser sorprenent, ja que la política de Justin Trudeau es marca per tindre un discurs molt amable i complaent amb temes socials, com el canvi climàtic. Tanmateix, de les paraules als fets el govern canadenc suspèn amb escreix. En tercer i quart lloc, gairebé amb la mateixa manca de compliment trobem Australia i el Regne Unit, respectivament. Només dos països de la Unió Europea (UE) es troben incomplint el que proporcionalment haurien de pagar: Grècia i Portugal

No obstant això, qui ha fet bé els deures? L'Estat espanyol és un dels que ha complert en la seva participació en aquest finançament. El 2020 va pagar lleugerament més del que li tocava pel que ha contaminat històricament. N'hi ha altres Estats que han complert amb el que els tocava proporcionalment, fins i tot han pagat més. La majoria d'aquests són països europeus, però l'Estat que es porta la medalla d'or per pagar molt més del que li toca per finançar la lluita contra el canvi climàtic en els països més pobres és el Japó