La Unió Europea torna a assistir a una Cimera del Clima després d'un any en què la lluita contra el canvi climàtic ha estat deixada a un segon pla. Els països de la UE encaren la COP27 a Egipte fent equilibris. Els països europeus han de tancar compromisos de compliment de la reducció d'emissions i transició ecològica en plena crisi energètica. La Unió sovint ha tret pit entre els països rics per les seves polítiques mediambientals, sovint insuficients, però bones en comparació a altres Estats. Tanmateix, la crisi actual és el gran escull que marcarà l'actuació dels estats europeus en aquesta Cimera del Clima. 

🟢 COP27 a Egipte: Què es pot esperar de la Cimera del Clima 2022?

🟢 Quin és el preu de la transició energètica? Una de les claus de la COP27

🟢 Els 4 aspectes del canvi climàtic que ja t’afecten i la Cimera COP27 hauria de revertir

La guerra, la crisi energètica i l'augment d'emissions

Aquesta COP ha estat batejat com la cimera "de la implementació", ja que no es busquen tant nous acords com el compliment dels ja existents. En un principi la UE dona suport a aquest enfocament de la cimera, però el seu context no facilita que sigui capaç de complir aquests pactes com havia planejat. Amb la invasió de Rússia a Ucraïna i la consegüent crisi energètica, la Unió s'ha bolcat en la recerca de combustibles fòssils alternatius al gas rus, mantenint la dependència sobre aquests.

Malgrat tot, la UE defensa que la cerca d'alternatives fòssils al gas rus és només una solució a curt termini i afirma treballar a llarg termini en la transició energètica. Els més optimistes assenyalen aquesta crisi com una oportunitat per impulsar la transició energètica i assumir els compromisos extrets de l'Acord de París

Tot i això, la vista a llarg termini que defensa Europa no és prou per evitar la catàstrofe climàtica. La legitimitat amb què tradicionalment Europa s'han vestit davant d'altres nacions riques en matèria ecologistes no li serveix aquest any. Des de la darrera COP, a Glasgow, les emissions de gasos d'efecte hivernacle de la Unió no han fet més que augmentar, com informa Efe. L'Agència Internacional de l'Energia (AIE) calculava al juliol que el bloc incrementarà un 7 % la crema de carbó el 2022, que se sumarà al creixement del 14% registrat el 2021.

El primer acord de la COP27: la UE al punt de mira

La Cimera pel Clima ha començat assolint el seu primer acord: incloure a l'agenda de la COP27 tractar oficialment d'un mecanisme de "pèrdues i dany". Pot semblar un primer acord mínim, però és el primer cop que s'aconsegueix. La introducció d'aquest punt complau la Unió, qui es veu especialment interpel·la, ja que els seus països són els que hauran de pagar perquè altres nacions es puguin adaptar davant de l'escalfament global.

Segons informa Efe, el bloc europeu vol buscar a la cimera maneres d'accelerar la mitigació i adaptació al canvi climàtic, perseguirà "solucions eficaces" per a les anomenades "pèrdues i danys" associats a l'escalfament global i intentarà convèncer altres potències perquè augmentin les seves contribucions financeres per facilitar les inversions climàtiques de països a desenvolupament.

L'Acord de Copenhaguen marca que fins des del 2020 fins al 2025 els països desenvolupats han de transferir 100.000 milions de dòlars anuals en els països en vies de desenvolupament perquè aquests darrers pugui dur a terme accions d'adaptació i mitigació del canvi climàtic. En aquesta COP27, la UE vol fer gala del seu paper de donant principal, aportant l'any 2020 23.000 milions d'euros.