La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha demanat al ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, "qualsevol mesura" que porti a l'extinció de tota responsabilitat criminal del raper empresonat per  "enaltiment del terrorisme", Pablo Hasél.

Després de la detenció del raper per part dels Mossos el dimarts, que ha incendiat protestes i aldarulls arreu de Catalunya i a l'estat espanyol, la consellera de Cultura ha enviat una carta al ministre espanyol, expressant-li el seu "profund rebuig" per l'empresonament de Hasél i exigint-li un "gest inequívoc i urgent" mentrestant no es modifiqui la normativa amb la qual se l'ha condemnat.

protestes aldarulls mossos pablo hasel acn

Aldarulls a Barcelona per l'empresonament de Hasél / ACN

"L'extinció" d'una llei anacrònica

En la carta al ministeri, la consellera Ponsa s'ha mostrat indignada per la condemna d'artistes com Hasél, apel·lant a l'anunci del govern espanyol d'iniciar una reforma de les lleis en l'àmbit de la llibertat d'expressió. La consellera ha traslladat el seu sentiment de preocupació i urgència, expressant el seu desig que l'acció de la reforma es faci efectiva "en la màxima celeritat".

Mentre la modificació de la normativa no es produeix, Ponsa ha considerat "indispensable" que des del govern espanyol es promogui "qualsevol mesura que porti a l'extinció, per a Pablo Hasel i tots els artistes en situacions equiparables, de tota responsabilitat criminal", i demana al ministre un "gest inequívoc i urgent" en aquest sentit, encara que no ha especificat exactament quin.

Ponsa sosté a la carta que el manteniment en l'ordenament penal de càstigs propis d'altres temps i règims "és un anacronisme que atempta contra els drets fonamentals", referint-se a la llibertat d'expressió. Per a la consellera, la seva eliminació no admet demora no només per evitar que es reprodueixin situacions similars, sinó també perquè d'altra manera "s'impedeix a l'Estat ser equiparat amb els països d'alts estàndards democràtics". De fet, Amnistia Internacional, com ja ho han fet altres autoritats i personalitats d'arreu del món, va titllar la condemna del raper d'"injusta i desproporcionada".

El silenci del PSOE

Per la seva part, malgrat la petició d'indult d'Unidas Podemos i les seves propostes per despenalitzar els delictes, l'equip de Pedro Sánchez "no es pronuncia" sobre la detenció de Pablo Hasél per ordre de l'Audiència Nacional. Des del govern espanyol, mantenen la boca tancada i es limiten a insistir en la reforma global del Codi Penal, que tampoc no acaben d'aclarir quan arribarà.

 

Foto principal: la detenció del raper Pablo Hasel a Lleida / ACN