Amnistia Internacional (AI) ha expressat aquest dimecres que troba "injust i desproporcionat" l'empresonament del raper Pablo Hasél, a qui l'Audiència Nacional ha donat fins divendres per ingressar a la presó i complir una condemna de nou mesos per un delicte d'enaltiment del terrorisme

En aquest sentit, l'organització ha presentat una campanya que exigeix reformar el Codi Penal i en la qual participa l'artista C. Tangana, ha explicat Aministia Internacional en un comunicat.

"Vulneració de la llibertat d'expressió"

L'entitat pro-drets humans sosté que alguns articles del Codi Penal vulneren el dret a la llibertat d'expressió, i ha defensat que ningú no hauria de ser jutjat "només per expressar-se a les xarxes socials o per cantar una cosa que pot ser desagradable o escandalosa".

pablo hasel foto rei ACN

El raper Pablo Hasél en un concert cremant una fotografia del Rei / ACN

Podemos planteja l'indult

Aquesta campanya d'AI arriba l'endemà que el portaveu d'En Comú Podem al Congrés dels Diputats, Jaume Asens, afirmés aquest dimarts que la seva formació és partidària d'un indult al raper lleidatà Pablo Hasél mentre no s'aprova i aplica la reforma del Codi Penal anunciada pel govern espanyol per evitar que es condemnin a presó delictes d'expressió. En una roda de premsa al Congrés, Asens va recordar que l'indult és la via que té l'executiu espanyol per actuar un cop té el convenciment, com en aquest cas, que les condemnes són injustes.

"Creiem que quan es tramita una proposició de llei que té com a objectiu derogar un delicte, és coherent indultar les persones que han estat condemnades per aquest delicte, com va passar amb la insubmissió, perquè d'una altra manera perdria eficàcia la mateixa llei, que busca que ningú entri a la presó per les seves opinions", va afirmar Asens en roda de premsa.

Segons el portaveu d'En Comú Podem, si la llei "arriba tard", com passarà en el cas de Hasél, obligat a ingressar a la presó aquesta setmana, "es frustraria l'objecte de la llei." Per això existeixen els indults", va dir, tot recordant que hauria de passar el mateix amb els condemnats per sedició.

Hasél no anirà voluntàriament a la presó

Pablo Hasél va fer saber a través d'un comunicat que va penjar a les xarxes socials que no es presentarà voluntàriament a la presó  com li ha demanat que ho faci l'Audiència Nacional

El raper va constatar que ha faltat solidaritat per evitar el seu empresonament, "com tants altres", i va demanar molta difusió sobre el seu cas per tal que tothom s'assabenti d'aquest "atac contra la llibertat d'expressió". Hasél va assenyalar directament el govern del PSOE i Podemos per permetre el seu empresonament mentre "protegeixen la monarquia". 

Foto principal: El raper Pablo Hásel en una protesta en suport seu / ACN