La policia catalana ha entrat de matinada en una universitat per endur-se un raper lleidatà, condemnat a la presó per les seves lletres. Malgrat el compromís –sense concreció– de despenalitzar els delictes de llibertat d’expressió, el govern espanyol “no es pronuncia” sobre la detenció de Pablo Hasél per ordre de l’Audiència Nacional. Es limiten a insistir en la reforma global del Codi Penal, que tampoc no acaben d’aclarir quan arribarà. Mentrestant, Podemos va a la seva i ja ha registrat una proposició de llei al Congrés i també presentarà una petició d’indult per al cantant català.

El matí d’aquest dimarts ha començat marcat per la detenció de Pablo Hasél. Pels volts de dos quarts de set del matí, els antiavalots dels Mossos d’Esquadra s’han plantat al rectorat de la Universitat de Lleida, on es trobava el raper i persones que li han donat suport. Els antiavalots han anat accedint a l'interior i pujant fins la tercera planta, on hi havia atrinxerat Hasél, sense incidents. La policia ha anat retirant les persones que l'envoltaven, les ha identificat i les ha deixat marxar. I després, han detingut el cantant. Sense ús de la força i sense manilles.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta Carmen Calvo ha deixat clar que ells “no es pronuncien” sobre la detenció. S’ha limitat a assenyalar que, en el marc d’una reforma global del Codi Penal, reformaran tots aquells delictes relacionats amb la llibertat d’expressió, que han portat a condemnes com les de Valtònyc o el mateix Hasél. “Ha d’haver-hi una forquilla de comprensió i tolerància pròpia d’una democràcia absolutament madura. Estem en això”, ha conclòs la dirigent socialista. Res més que això.

Avui mateix, la Mesa del Congrés ha admès a tràmit la proposició de llei d’Unidas Podemos per reformar el Codi Penal i despenalitzar tots els delictes relacionats amb la llibertat d’expressió. No obstant això, la setmana passada, la part socialista del govern espanyol ja va avisar que tot plegat es gestionaria des de l'executiu i des dels ministeris de Justícia i Interior, tots dos en mans dels socialistes.

 

Petició d’indult de Podemos

La primera petició d'indult per a Pablo Hasél està a "hores d'arribar" poc després que el raper lleidatà ja hagi ingressat a presó després d'haver estat detingut aquest dimarts al matí a la Universitat de Lleida. Serà de la mà d'Unidas Podemos i així ho ha anunciat un dels seus portaveus al Congrés, Jaume Asens, que s'ha conjurat a "corregir" aquesta situació "per la via legislativa i la dels indults". "No és normalitat democràtica", ha lamentat.