Unidas Podemos ha registrat aquest dimarts en solitari al Congrés dels Diputats una proposició de llei per despenalitzar els delictes d'expressió, avançant-se als seus companys de govern socialistes. La proposta arriba després de l'anunci del govern espanyol que iniciaria una reforma en aquest sentit i mentre el raper Pablo Hasél espera ingressar a presó aquesta setmana, després de la sentència condemnant-lo d'un delicte d'odi contra el rei emèrit Joan Carles I.

El govern espanyol va comunicar dimarts a la nit, a través de la Secretaria d'Estat de Comunicació la seva intenció d'impulsar una reforma per evitar que casos com els de Valtònyc o Pablo Hasél acabin amb condemnes de presó. La proposta de Podemos, més concreta que el que s'ha conegut de l'executiu espanyol, proposa derogar sis articles del Codi Penal.

Llibertat d'expressió i crítica

El portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha afirmat que la iniciativa busca que expressions crítiques amb els poders de l'Estat no siguin considerades com a delicte. "Creiem que la llibertat d'expressió acull la crítica molesta o ofensiva" perquè "la democràcia no emana del Rei, sinó que és una de les llibertats fonamentals".

"A nosaltres ens preocupa que Espanya lideri la llista de països amb artistes condemnats i que sigui l'únic país a Europa que tingui un raper a punt d'entrar a la presó i un altre que ha marxat a Bèlgica i que ha obtingut l'empara del Tribunal de Justícia de la UE", ha dit Asens. El portaveu d'En Comú Podem ha explicat que el fet que la seva formació i el govern espanyol presentin iniciatives en la mateixa direcció demostra la necessitat de "fer cas a Europa" i fer la reforma.

valtònyc vista tribunal gant 9 juny - ACN

El cantant Valtònyc, a l'exili després de ser condemnat per injúries a la Corona / ACN

La sentència contra Hasél

El raper condemnat ha fet públic aquest matí el seu rebuig per qualsevol proposta per part del govern espanyol, del qual no se'n refia. Hasél titlla les propostes de "promeses falses i buides" que no s'acabaran complint, i recorda el que va passar amb la llei mordassa, quan "van dir que la derogarian i l'actual PSOE i Podemos ha acabat ampliant-lo en l'àmbit digital".

Les crítiques de Hasél també han esquitxat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui ha qualificat de "repugnant fidel servidora de règim" després que una brigada de la neteja municipal, acompanyada per la Guàrdia Urbana, hagi esborrat una pintada contra el Rei al parc de les Tres Xemeneies a Barcelona.

D'ençà que es va confirmar la sentència contra Hasél, més de 200 artistes i personalitats han mostrat el seu suport pel raper en un manifest que han signat, titulat "Sense llibertat d'expressió no hi ha democràcia", on exigeixen la llibertat del condemnat.

 

Fotografia: El raper Pablo Hasél durant una roda de premsa a Lleida / ACN