El govern espanyol s'ha endarrerit un any a reforçar amb sorra el delta de l'Ebre, però finalment aquest dimecres s'ha iniciat el projecte. Així, els camions ja hi acumulen muntanyes d'arena per ordre del Ministeri per a la Transició Ecològica, que pretén moure 317.000 metres cúbics de sorres excedentàries al Delta i reforçar zones tan fràgils com la Marquesa, l'illa de Buda i el Trabucador. Es tracta d'una actuació amb un pressupost de quatre milions d'euros i que s'ha retardat un any, tot i que era una mesura d'urgència: havia de mitigar els efectes de temporals violents (com el Glòria o el Filomena) tant a les platges com als sistemes dunars.

Els moviments de sorra s'havien de fer durant la tardor del 2021, com una obra d'urgència per reforçar els espais i les zones més fràgils del delta de l'Ebre per a un nou hivern. Però la Generalitat va demanar una avaluació d'impacte ambiental simplificada i, sense l'informe, el govern espanyol va descartar fer les obres. L'executiu català va defensar que s'havia acordat engegar aquestes obres sota la vigilància d'una comissió, tot i que el tràmit no es va donar per superat fins al febrer. Per a més inri, l'actuació es va posposar per no coincidir amb l'època de nidificació de les aus. Un any més tard, els moviments s'han iniciat aquesta setmana.

Calen més actuacions al delta de l'Ebre

Aquest dimarts ja es van començar a desplaçar sorres des de la Punta de la Banya fins al Trabucador, mentre que aquest dimecres ja s'acumulaven diversos munts d'arena davant la zona d'accés a les Salines de la Trinitat (uns munts d'arena que després s'escamparan). També s'han posat en marxa els treballs per dur sorra des de la zona del Serrallo a l'illa de Buda, alhora que es preveu que a finals de mes es facin moviments des de la Punta del Fangar fins a la platja de la Marquesa i Riumar. 

Malgrat l'endarreriment, la Taula de Consens ha celebrat la intervenció perquè és la primera actuació proactiva que es fa. Tanmateix, ha recordat que és un "pegat" i que en caldran moltes més per no deixar el delta de l'Ebre en mans "de la sort". "En calen de més decidides, en volums molt superiors, amb sorres marines i dragues", ha defensat a l'ACN el director tècnic de la Taula de Consens, Rafa Sánchez. Fa una setmana que el Departament d'Acció Climàtica va presentar els treballs per fer una batimetria del fons marí deltaic i de les sorres disponibles per tal de moure onze milions de metres cúbics d'arena del fons del mar cap al Trabucador, la Marquesa i l'illa de Buda. Al respecte, Sánchez ha assegurat que "el primer que hem de saber és quantes sorres hi ha disponibles, i si tenen característiques adequades, si es poden agafar sense perjudici ambiental i si es poden aportar aquí, però està clar que són volums que no tenim per medis terrestres".

 

Les traces d'erosió a l'illa de Buda arriben a ser de dotze metres cada any i de cinc metres a la Marquesa-Riumar, cosa que empitjora cada cop més "si no es fa res". És per això que el director tècnic de la Taula de Consens adverteix que cal recuperar les franges perdudes i ampliar les platges en altres sectors del delta de l'Ebre. I és que les platges haurien de tenir amplades de 150 metres per contenir l'embat dels temporals, però l'actuació del govern espanyol s'ha endarrerit i any i el Delta ha superat l'hivern perquè no s'ha produït cap borrasca catastròfica. "Dependre de la sort és un tema complicat, hem de pensar que pot no anar bé i la desgràcia seria molt gran", ha alertat.

Sigui com sigui, la Taula de Consens celebra que la Generalitat i el govern espanyol s'hagin posat a actuar al delta de l'Ebre. Ara, l'organisme reclama que treballin "de manera més coordinada, ràpida i eficaç": la creació de la comissió mixta entre les dues institucions i la Taula de Consens. L'objectiu, però, era "activar les dues administracions" i que es posessin a treballar. En definitiva, Sánchez està satisfet.