La NASA ha dedicat un estudi al Delta de l'Ebre i ha advertit que està retrocedint. L'estudi mostra una fotografia del satèl·lit Landsat 5 del 1984 i una segona del Landsat 8 del 2021, i s'hi pot comprovar com l'erosió de l'illa triangular a la desembocadura del riu Ebre prop de Riumar (Deltebre) s'ha retirat diversos centenars de metres. 

Aquestes són les dues imatges:

Delta de l'Ebre 1984

Delta de l'Ebre 1984 NASA

 

Delta de l'Ebre 2021

Delta de l'Ebre 2021 NASA

Segons la NASA, avui dia, la forma i l'estat del delta ja no estan controlats pel riu sinó per les onades del mar, a causa del canvi climàtic. "I amb l'augment del nivell del mar i les tempestes més freqüents i intenses, aquestes onades es fan més grans, fet que porta a un retrocés més gran de la costa. El gener del 2020, l'estret banc de sorra que connecta la franja sud amb el delta principal va ser inundat per la tempesta Glòria, i també 3.000 hectàrees de camps d'arròs. Les tempestes també agreugen la reducció i pèrdua dels camps de dunes a les platges", assenyala.

"Amb aproximadament 325 quilòmetres quadrats, el Delta de l'Ebre a la costa nord-est d'Espanya és un dels aiguamolls més grans a la costa del mar Mediterrani. És un hàbitat important per a la vida silvestre, inclosos els flamencs i les aus que utilitzen els aiguamolls com a escala en els seus viatges migratoris. Aquest indret al sud de Catalunya ha estat designat Reserva de la Biosfera per la UNESCO", recorda.

"O contenir el mar o gestionar la retirada"

 

Al seu entendre, el Delta de l'Ebre il·lustra les decisions difícils que han de prendre les comunitats que afronten la pujada del nivell del mar: "tractar de contenir el mar o gestionar la retirada".

La NASA recorda que el govern espanyol va anunciar recentment un pla per comprar terres per crear una zona d'amortiment. Si s'adopta el pla, la compra constituiria la compra més gran de terres a Europa fins ara a causa del canvi climàtic. "Però molts dels habitants del delta s'hi oposen, i alguns prefereixen les platges, el bombament i les esculleres per protegir la costa. Alguns pagesos estan experimentant amb varietats d'arròs que poden resistir millor la intrusió d'aigua salada", precisa.

El nou tram de la barra de l'istme del Trabucador, al Parc Natural del Delta de l'Ebre, va reobrir el juliol del 2020 després que es malmetés pel temporal Glòria que va tenir lloc el mes de gener i va ser el pitjor aiguat registrat a Catalunya des del 1932. La reobertura va néixer d'un acord al qual van arribar el Parc Natural del Delta de l'Ebre, l'Ajuntament de La Ràpita i el Ministeri per a la Transició Ecològica 

Les obres per restaurar aquest espai es van iniciar amb caràcter d'urgència el mes de maig del 2020, però van quedar aturades arran de la crisi sanitària desencadenada per la Covid-19 

 

A la imatge principal, el satèl·lit Landsat I NASA