El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la declaració com a zones greument afectats per una emergència de protecció civil (zona catastròfica) tots els territoris que han patit grans incendis aquest any, segons ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Després de visitar aquest dilluns les zones afectades per l'incendi forestal de Begís juntament amb el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, i el ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, el president ha assenyalat en una compareixença davant els mitjans de comunicació que els grans incendis han afectat des de començament d'any més de 223.000 hectàrees i han deixat més de 270.000 persones desallotjades.

El foc de Begís, estabilitzat

Un total de deu mitjans aeris treballen durant el dia d'avui per mantenir estabilitzat l'incendi de Begís, en el qual ja no queden fronts actius. Així ho ha indicat el 112 en el seu compte de Twitter, on han assenyalat que avui no se sol·licitarà la presència de mitjans aeris del Ministeri de Transició Ecològica. Tampoc no es requeriran mitjans aeris de cap tipus en l'incendi de Vall d'Ebo. Durant la nit han treballat a Begís quatre unitats de bombers forestals del consorci de Castelló, nou de la Generalitat i dues quadrilles d'Aragó i l'UME. Per al dia es preveuen mantenir els mateixos efectius d'ahir, amb unes 300 persones. A la Vall d'Ebo, per la seva part, han treballat dues unitats de bombers forestals, dues autobombes i quatre dotacions de bombers del consorci d'Alacant.

Sánchez demana comprensió per l'incident de tren

El president del govern espanyol ha reclamat a les diferents forces polítiques que no s'utilitzi "com un element de confrontació partidista" l'incident del tren de la setmana passada quan travessava la zona de l'incendi de Begís (Castelló) i que va deixar diverses persones ferides en baixar del comboi. Sánchez ha posat èmfasi que aquest esdeveniment està sent objecte d'una investigació judicial, i ha assegurat que el govern d'Espanya actuarà "amb la màxima responsabilitat i amb absoluta transparència, com sempre ha fet".

Una desena de viatgers d'un tren de Renfe que realitzava el trajecte entre València Nord i Saragossa-Miraflores van resultar ferits el dimarts 16 d'agost en sortir dels vagons quan el comboi es va aturar entre Masadas Blancas i Barracas (Castelló) per tornar cap a Caudiel davant el risc que suposava la proximitat de l'incendi de Begís. El succés va tenir lloc quan el tren va fer la parada i els maquinistes es disposaven a iniciar el retrocés per anar cap a Caudiel. Hi va haver escenes de por i inquietud i això va fer que alguns passatgers decidissin sortir del comboi.