L'incendi a Begís, a Castelló, crema sense parar i ja ha calcinat unes 10.000 hectàrees. Però el de la Vall d'Ebo, en canvi, ja ha aconseguit ser perimetrat pels efectius que treballen en l'extinció de l'incendi, i les autoritats ja han informat els veïns de la zona que podran tornar a casa. Les flames, però, ja han calcinat 11.500 hectàrees des del passat dilluns 15 d'agost, segons el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat Valenciana i el Consorci Provincial dels Bombers de Castelló. No obstant, les flames de Begís, que han arribat fins a la província de València, mantenen un "comportament extrem", fet pel qual ha estat necessari evacuar quatre municipis i dos càmpings. Mentrestant, 30 mitjans aeris i més de 400 efectius terrestres de diferents cossos i comunitats autònomes treballen sense parar malgrat les "enormes dificultats" que s'han produït durant les últimes hores. Les altes temperatures, així com les ratxes de vent que es registren a la regió, i la pròpia orografia de la zona incendiada estan dificultant les tasques dels serveis d'emergències, si bé l'esperança és que en les pròximes hores el canvi de temperatures previst propiciï l'arribada de precipitacions.

Els efectius tracten de contenir les flames com poden. Tanmateix, l'incendi és devastador —de fet, va calcinar un camió de bombers i va ferir tres bombers que ja estan donats d'alta— i en aquests moments continua sense estar estabilitzat, segons informa el cos provincial. El ràpid avenç de les flames, que cremen sense control, ha obligat a evacuar els habitants dels municipis de Begís, Torás, Teresa i Sacañet, i als usuaris de dos càmpings, el de Viver i el dels Cloticos, així com a tallar diverses carreteres locals a fi de facilitar les tasques d'extinció del foc. En total, es calcula que unes 2.000 persones han estat evacuades o desallotjades preventivament de les seves llars a causa de la proximitat de les flames, la forta presència del fum o el risc que el foc arribi fins a les seves cases.

Més de 400 efectius terrestres, alguns vinguts des de Catalunya, treballen en l'incendi de Begís

El departament de bombers de la Diputació de Castelló dirigeix un dispositiu de més de 400 efectius, inclosos bombers de Diputació, bombers forestals de GVA-SGISE, efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME), efectius del Consorci de Bombers de València, bombers de l'Ajuntament de València i de Castelló. Alhora, diversos mitjans de les comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, Castella la Manxa i Múrcia també han enviat efectius per col·laborar en l'extinció de l'incendi. A més d'aquest gran dispositiu desplegat, hi ha uns altres trenta mitjans aeris combatent les flames.

L'orografia és "tremendament dura" per als serveis d'emergències

El foc va començar a cremar a prop de les cinc de la tarda de dilluns passat, 15 d'agost, i ja amb mal pronòstic, va obligar a evacuar el càmping dels Cloticos i diversos llogarrets del terme municipal de Begís. Les flames han continuat creixent des d'aleshores, i en només dos dies, han calcinat ja 9.900 hectàrees i obligat a evacuar 2.000 persones, deixant un dels pitjors incendis de l'última dècada registrats en la Comunitat Valenciana. L'orografia de la zona afectada per les flames juga en contra dels serveis d'emergències, que qualifiquen el terreny de "tremendament dur", ja que existeixen barrancs profunds, una massa forestal molt densa i diferents llogarrets i urbanitzacions disseminades per tota la zona. El cos provincial assegura a Europa Press que proven de contenir amb "esforços redoblats" l'"avenç imparable" que les flames han fet en les últimes hores, i que en aquests moments el foc "continua sense estar estabilitzat".

Les condicions meteorològiques compliquen les tasques d'extinció dels bombers

L'incendi arriba just en una de les setmanes més caloroses de tot l'estiu, i la meteorologia no ha acompanyat els bombers, ja que des de dilluns es registren altes temperatures juntament amb fortes ratxes de vent. El 'president' de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la meteorologia durant el matí ha estat "molt negativa" i ha lamentat el canvi de vent sobtat que s'ha viscut la durant la matinada, perquè ha desplaçat el foc cap a Sacañet, obligant a desallotjar aquesta localitat, una cosa que no estava prevista. No obstant això, s'espera que els canvis de vent propiciïn un canvi de temperatures i l'arribada de pluges i tempestes, les quals ajudarien "de manera molt efectiva" la situació. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha visitat la Parada de Comandament Avançat (PMA) de l'incendi de Begís, a Jérica, i de la mateixa manera que Puig, ha expressat el seu desig que les condicions meteorològiques millorin i permetin als bombers passar de tasques de "defensa" a tasques d'"atac".