El govern espanyol ha aprovat en el Consell de Ministres d'aquest dimarts la transposició de la directiva europea de drets d'autor que té com a objectiu adaptar-los a l'entorn digital. La norma pretén "corregir els desequilibris" que ha generat l'aparició de nous intermediaris en l'entorn digital amb "greu perjudici" per als titulars de drets, segons ha explicat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa aquest dimarts al Palau de la Moncloa. El decret que transposa la directiva europea, canalitzada a través del  Ministeri de Cultura, reconeix un nou dret connex a favor de les editorials de publicacions de premsa i de les agències de notícies que els permetrà arribar a acords "justos" amb els grans agregadors de contingut a internet, com ara Google.

El decret amb entitat pròpia reconeix la titularitat d'editors i autors de premsa respecte als usos en línia de les seves publicacions davant dels prestadors de serveis de la societat de la informació. La norma regula l'activitat consistent a reproduir un fragment de la publicació per part dels agregadors, per a la posterior posada a disposició en les seves pròpies pàgines o plataformes.

La negociació de les autoritzacions als agregadors de continguts per usar aquests materials es negociarà directament per part dels editors de forma individual o a través d'una entitat de gestió col·lectiva. A la pràctica, doncs, podran negociar directament amb plataformes digitals com Google o Samsung la cessió i explotació de continguts, com havien reclamat els mitjans digitals. Fins ara, aquesta potestat la tenia en exclusiva el Centre Espanyol de Drets Repogràfics. Aquest organisme va imposar un cànon digital el  2014 que va fer que Google News tanqués la seva divisió a l'Estat espanyol, en protesta contra la decisió.

A més, la normativa aprovada aquest dimarts també estableix que els serveis de la societat de la informació que tenen com a finalitat principal permetre als usuaris penjar i compartir obres i prestacions protegides per drets de propietat intel·lectual, que posteriorment organitzen i promocionen amb fins lucratius, necessitaran comptar amb una autorització del titular de drets.

Aquesta transposició arriba amb retard, ja que el termini previst per fer-ho va expirar el 7 de juny d'aquest any. La portaveu de l'executiu Isabel Rodríguez ha afirmat que permetrà a l'Estat espanyol "sumar-se al context de la resta d'estats membres" de la Unió Europea, que els continguts digitals "guanyin oportunitats" i donar resposta "a una de les demandes del sector cultural del país".