Res clar. L’advocada  del Departament d'Interior que va denunciar irregularitats en el manteniment dels vehicles dels Bombers de la Generalitat ha declarat avui al jutjat, com a testimoni, que desconeix si hi havia cap pràctica de corrupció en aquest contracte ni tampoc ha detallat res de la suposada comissió del suposat 2% anotat en el seu expedient, segons fonts judicials. Des de feia més de deu anys el Grup Iturri de Sevilla feia aquest servei, suspès amb el nou conseller Joan Ignasi Elena. El jutjat d'instrucció 14 de Barcelona va obrir el novembre de 2021 una investigació arran d’una denúncia de la fiscalia sobre irregularitats en el contracte de manteniment dels cotxes de Bombers de la Generalitat, que el conseller Miquel Sàmper li va enviar, quan ja marxava del departament. La primera jutgessa que era al capdavant del jutjat va permetre la intervenció telefònica de càrrecs públics, amb secret de sumari, i ara la nova magistrada del jutjat, Júlia Tortosa, haurà de dirigir els interrogatoris. Inicialment, hi ha set càrrecs investigats de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS) i els delictes, segons informa el TSJC són: malversació de fons públic, prevaricació i falsificació de document públic. Avui també ha declarat com a testimoni un responsable dels serveis jurídics d’Interior, Francesc Claverol.

Els interrogatoris dels investigats es preveuen per a mitjans i finals de febrer. Els principals són: l’exdirector del servei d’extinció d’incendis, Manel Pardo, càrrec que va deixar el juny passat i va assumir, Joan Delort. Delort tindrà un advocat de la Generalitat. El gerent d’Iturri, Eduardo José Díaz, també està investigat. Els altres investigats de la DGPEIS són: Julio Vázquez, responsable del parc mòbil dels Bombers; Màxim del Valle,  responsable del parc mòbil; Antonio Ramos, sotsdirector general tècnic de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis, i  Martín Hernández, cap de pressupostos.

Una comissió del 2%?

El contracte de manteniment dels vehicles dels Bombers de Catalunya fa anys que és deficitari i s’esgota el seu pressupost abans d’hora. Segons fonts judicials, des d'almenys l’any 2014 fins a l’any passat s’usava el que es coneix com a mecanisme  de reconeixement extrajudicial de crèdit, figura que no està en la llei de contracte, sí en el codi civil, que el mateix Govern de la Generalitat aprovava per anar pagant  aquestes reparacions. L’any passat, però la secretaria general d’Interior va expressar que no volia fer servir més aquest mecanisme, però no es va rescindir el contracte, així que els serveis es feien.  Llavors l’exdirector Pardo va anar a explicar a Claverol aquesta situació, que al final va explicar a l’advocada que va detectar la irregularitat. Segons la defensa de Pardo, aquest li va detallar que el contracte arrossegava problemes de gestió de la despesa, i  a més s’incloïen uns recàrrecs que ara eren del 2%, això no obstant, s’havien arribat a pagar fins a un 9,5%. Ella va interpretar una comissió de corrupció i ho va elevar als seus superiors, i el conseller Sàmper,  ho va derivar a la fiscalia i aquesta al jutjat.

Aquests diners, inicialment no han anat a parar a les butxaques de cap funcionari ni treballador del departament, asseguren des d’Interior i de fons judicials, després que no s’hagi trobat cap prova en les escoltes telefòniques, fetes el desembre de l’any passat.  En la resolució del 22 desembre passat, la magistrada deixa ben clar que no hi ha cap acció de suborn del Grup Iturri cap als investigats de la Direcció general responsable del cos de Bombers. La instructora assegura: “En cap de les comunicacions intervingudes, de les cinc persones que han conversat sense cautela, no es deriva cap indici que hi hagués una possible compensació dinerària o de qualsevol altra naturalesa  per part d’Iturri  en favor dels funcionaris implicats.”

Per ara no s’ha donat cap xifra de diners malversats. I  la magistrada haurà de dirimir si s’havien fet factures falses. Algunes fonts expliquen que els serveis  pagats es van fer, però les dates de les factures van ser canviades o falses. Al principi, la fiscalia d’Anticorrupció de l’Audiència Nacional va estudiar  el cas perquè l’empresa té altres contractes a l’Estat espanyol, i al final no va veure un vincle per mantenir-ho junt, i de la causa catalana va presentar denuncia als jutjats de Barcelona, que li va recaure al jutjat d’instrucció 14 de Barcelona.

La versió d’Interior

Sobre el cas en la contractació al cos de Bombers, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va declarar la setmana passada al Parlament: "Hem actuat des del minut zero per canviar aquesta dinàmica que s’allarga des de fa 12 anys." El conseller d’ERC va recordar que el 26 de maig el nou equip que dirigeix es va incorporar al departament i que el 3 de juny s’iniciava el procés de resolució del contracte, amb el grup Iturri. Elena va assegurar: "Ens hem posat a disposició de la justícia en un procés que va començar durant el mandat anterior."

Interior detalla que durant el mes de juliol, es comença la redacció del plec de clàusules del nou contracte de manteniment per a l’any 2022, amb una dotació anual de 4,8 milions d’euros, un 46% més que la dotació de 2021. L’1 d’octubre passat, es notifica a l’empresa Iturri la finalització del contracte i se la requereix a continuar prestant el servei estrictament necessari per a mantenir l’operativitat de la flota de vehicles del cos de Bombers. S’hi afegeix que el 20 d’octubre es publica l’anunci de la licitació del servei de manteniment per a l’any 2022, que es preveu que estigui adjudicat i en funcionament al final del primer trimestre de 2022. A primers de novembre, entren en vigor els 4 contractes simplificats tramitats per via d’urgència, un dels quals s’adjudica a una empresa diferent d'Iturri, SA, per primera vegada en els darrers 20 anys. També s’informa que durant el mes de desembre es fa una primera auditoria de la facturació presentada en 2021, per tal de fer una verificació de la realització material de les reparacions i revisions de vehicles facturades.

Amb aquestes actuacions, “està previst restaurar la normalitat del servei de manteniment en el primer trimestre de 2022, amb una dotació pressupostària suficient per no tornar a caure en insuficiència de crèdit”, s’indica des del Departament d’Interior. A banda, Interior explica que “s’estan abordant canvis estructurals per a corregir en el llarg termini les disfuncions patides per aquest servei. L’objectiu es realitzar nous plecs de contractació per a licitar el servei per a l’any 2023 d’acord amb el model millorat.

Sindicats

Per la seva part, des de Bombers CCOO va expressar la seva “preocupació” per les informacions aparegudes, tot i afegir que en el cos: “Els seus treballadors i treballadores, continuem actuant amb autèntica professionalitat al marge dels esdeveniments que han sortit a la llum.” El sindicat exigeix “una investigació no només judicial, sinó també d'ofici. I conclou: “Seria molt greu, si finalment aquests fets fossin certs, no només en si mateixos, i per això representaria de mal ús de diners públic, sinó també en un altre doble vessant: la de dificultar la prestació d'un servei públic essencial en les millors condicions i la d'un possible risc per a la seguretat dels treballadors .”