El penúltim conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha admès que va ser ell mateix qui va comunicar a la justícia de "presumptes il·legalitats" a la cúpula dels Bombers de la Generalitat: "El que em va aixecar la sospita va ser el contingut de la factura amb un concepte que no era real o un preu amb una falsificació i tot delicte legal ha de ser investigat", en declaracions a Aquí Cuní de Ser Catalunya. Una investigació que ha acabat al jutjat d'instrucció 14 de Barcelona que ha imputat per presumpta corrupció set càrrecs d'aquest cos i el responsable a Catalunya de l'empresa contractista Grupo Iturri. Per la seva banda, el director del servei d'extinció d'incendis fins al juny de l'any passat, Manel Pardo, i el seu successor, Joan Delort, han estan citats a declarar davant de la jutgessa arran de la troballa de factures duplicades sobre reparacions dels vehicles de bombers que no es van arribar a realitzar.

L'ara famós 2%

En una investigació prèvia interna, Pardo va defensar la seva gestió i va advertir que el contracte amb l'empresa Iturri estava “històricament mal dimensionat”, fet que els obligava a acumular un deute més alt cada any. En aquella mateixa reunió, Pardo va ensenyar les factures a la lletrada d'Interior i hi va anotar “+2%”, justificant que "abans la xifra a pagar era més gran". La lletrada va considerar els fets de gravetat i, no només ho va traslladar al seu superior, sinó que va aconseguir els documents de les factures i fer-ho servir d'evidència. La informació va ser comunicada a l'aleshores conseller Sàmper que, avui, ha fet les valoracions pertinents públicament: "Jo crec que el percentatge aquest del 2% no el recordo però sí les factures que ordenaven treballs que no hi ha i és per això que detecto una presumpta il·legalitat. Jo, com a servidor públic, tinc l'obligació de posar-ho a mans de la justícia". I així ho va fer.

La cronologia dels fets es remunta al febrer de l'any passat amb la feina d'una assessoria jurídica que detecta unes possibles irregularitats. Sàmper constata que quan s'acaba la investigació pertinent, "les presumptes irregularitats hi segueixen sent", ha afegit en declaracions a Catalunya Ràdio. I ho detalla: "Hi havia factures amb treballs que no s'havien efectuat o diverses factures en un període molt curt i iguals. Al final no em queda altra opció que passar-ho a fiscalia". Però també va demanar explicacions a la cúpula de Bombers: "Vaig parlar amb els responsables, per suposat, i van dir el que s'ha dit ara, que era una forma de fer que feia temps que es feia i no obeïa a cap finalitat lucrativa però que era així". Per arribar al moll de l'òs, Sàmper considera que "la investigació era necessària i imputable a les dues parts" implicades.

Qui també ha dit la seva ha estat Montserrat Tura, consellera d'Interior del 2003 al 2006: "Que un responsable polític sigui capaç d'escriure en una factura 2% i deixi constància, dona símptomes de normalitat i fer-ho molt temps creien que resulta impune és preocupant". Tura, que ha evidenciat no tenir-ne constància quan ella estava en el càrrec, ha felicitat Sàmper per la feina feina: "És positiu que quan entra com a conseller, decideixi entregar-ho tot a la fiscalia". El secret d'investigació es va aixecar al desembre i la magistrada Miriam de Rosa va citar declarar com a imputats tota la cúpula anterior de Bombers (cinc alts funcionaris), l'actual director, Joan Delort, i el gerent d'Iturri, Eduardo José Díaz Hervás. Cal recordar que el grup Iturri està també implicat en altres casos similars a Sevilla i Madrid.

Defensa Trapero

En paral·lel, Sàmper ha reiterat la seva defensa pel major Trapero, ara destituït del seu càrrec: "Segueixo pensant que és la persona apropiada. Jo soc qui el restitueixo perquè tinc molt clar que era el millor per dur a terme una sèrie de projectes necessaris pel nostre país i que consti que jo no el coneixia de rés, només confiava en la seva professionalitat i el seu full de serveis". Per això, no nega l'evidència: "Em sap greu com acaba el seu mandat però també ha de ser compatible amb la llibertat de cada conseller per posar a qui cregui oportú". En una entrevista recent, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha negat que no s'hagin explicat els motius del relleu del major com a cap del cos. "A vegades un creu que són uns motius i si no són aquests és que no s'ha explicat prou bé".