La Generalitat de Catalunya manté oberta una actuació inspectora a la residència per a discapacitats Marinada de Reus on, com va avançar ElNacional.cat, a finals de l’any passat va morir una usuària després de prendre una medicació que era per a una altra resident del centre. La residència Marinada de Reus és de titularitat pública, però és gestionada per la Fundació Villablanca, del Grup Pere Mata.

La informació d'ElNacional.cat revelava queixes i denúncies per part de treballadors i familiars del centre sobre mancances que arrossega el centre i que consideren que empitjoren la situació dels residents. La direcció del centre té obert actualment un conflicte laboral per una reorganització interna, sobre la qual s’haurà de pronunciar la justícia després que hagi fracassat la negociació amb els treballadors.

En el marc d’aquest conflicte han aflorat les morts tràgiques dels dos residents, la més recent la de la usuària que va rebre una medicació que era per a una altra persona. L’error es va produir el 6 d’octubre del 2023 abans de les vuit del matí, moment en què no hi havia al centre personal d’infermeria ni tècnic de cures auxiliars, segons consta en un informe d’inspecció al qual va tenir accés aquest diari després de fer una petició d'informació pública feta en virtut de la Llei de Transparència. L’informe, més enllà de recollir la versió dels fets per part de la direcció, no establia cap actuació en concret ni arribava a conclusions. La dona va ser atesa pel Sistema d'Emergències Mèdiques després que algú des del centre truqués "ràpidament" al 061, va ser traslladada a l'hospital i va morir deu dies després.

La inspecció es manté oberta mig any després

El Departament de Drets Socials ha respost aquest dimarts a una consulta d'ElNacional.cat sobre aquesta mort i ha assegurat que l’informe que recollia l’incident -datat el 19 de gener del 2024-, tres mesos després dels fets, “recull únicament les dades facilitades per la direcció del centre en el decurs de la visita d’inspecció” i afegeix que “l’actuació inspectora per recollir informació sobre aquest cas no ha conclòs”.

Segons el Departament, “cal tenir en compte que es continuen analitzant aquests fets a l’espera de tenir més informació al respecte” i indica que en l’informe es recull que el cas estava pendent d’abordar-se en una comissió de valoració d’errades mèdiques del centre que gestiona el Grup Pere Mata de Reus. “La informació recollida en l’informe, per tant, no és concloent”, subratlla el Departament. “Amb l’elaboració d’aquest informe es va prioritzar poder donar resposta a una denúncia relativa a un ús indegut dels espais del centre a l’hora dels àpats, i alhora informar sobre el funcionament del centre”, afegeix.

Per aquest assumpte l’informe sí que concloïa amb un “advertiment de sanció” al centre per servir àpats en llocs inadequats. El Departament justifica que en aquest informe no s’arribés a cap conclusió sobre la mort per error de medicació ni es proposés cap actuació, ja que “és habitual que durant les visites el servei d’inspecció tingui coneixement d’alguns fets i calgui un temps determinat per elaborar un informe per la complexitat de recollir totes les dades”. Així mateix, afegeix que posteriorment a l’informe s’ha constatat que “la família va ser informada”. Així i tot, la inspecció continua oberta i “s’està treballant per tenir més informació respecte del cas”.

Crítiques a la Generalitat

La publicació a ElNacional.cat de dues morts en aquest centre en situacions tràgiques ha aixecat els darrers dies crítiques a la Generalitat en tractar-se d’un centre de titularitat pública. El centre ha negat qualsevol relació dels fets tràgics amb cap mancança al centre. En canvi, des del comitè d’empresa s’ha denunciat que la reorganització interna busca reduir costos per tal d’estar en disposició de revalidar la concessió del centre el 2029 malgrat que l’empresa ha obtingut beneficis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!