La delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria Eugènia Gay, i alts càrrecs de la policia espanyola planten la comissió d'Interior sobre l'expulsió de Mohamed Said Badaoui que se celebra aquest dimecres. Així ho van comunicar dimarts a la tarda al Parlament, argumentant que "els òrgans de l'Administració General de l'Estat no estan sotmesos al control polític de legislatius autonòmics, sinó exclusivament de les Corts Generals". Per part de la policia espanyola, no compareixeran diferents comandaments com el cap de la Policia Nacional a Catalunya, Luis Fernando Pascual. Tampoc hi participarà el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté

L'activista reusenc Mohamed Said Badaoui va ser detingut el passat 18 d'octubre, acusat per la policia espanyola de ser una amenaça a la "seguretat nacional". Un cop detingut, el Parlament va mostrar el seu suport a l'activista i va denunciar tant la repressió policial com la islamofòbia. De fet, una delegació de representants de Junts, la CUP i els comuns van visitar-lo en el CIE de Barcelona, on va romandre gairebé un mes. Va ser expulsat el passat 20 de novembre, juntament amb el també activista Amarouch Azbir. Moltes persones arreu de Catalunya s'han concentrat durant aquest temps per exigir el seu alliberament, sense èxit. Ara, la cambra catalana volia que Gay i la policia espanyola s'expliquessin... però han decidit guardar silenci i no aclarir la polèmica deportació. Ja en el Marroc, Badaoui va defensar que "ningú podrà fer canviar" el seu "sentiment de pertinença a Catalunya". "Orgullós de ser musulmà i català", va dir en una piulada.

Les identificacions policials responen a perfils racials

La plantada té lloc aquest dimecres, quan hem conegut que la policia identifica tres cops més estrangers que espanyols. Un estudi de SOS Racisme mostra com, a Catalunya, per cada persona de nacionalitat espanyola que la policia va identificar l'any 2021 se'n van identificar 3,48 d'estrangeres. Les identificacions que fan els cossos policials van respondre a perfils racials. És per això que l'ONG demana a les administracions que posin fi a aquestes pràctiques "discriminatòries" que "criminalitzen" les persones no blanques.

En la sessió d'aquest dimecres, la comissió d'Interior debatrà i votarà altres propostes de resolució com l'eliminació de la discriminació positiva en les proves d'accés als Mossos d'Esquadra i la millora dels fluxos de trànsit en l'autopista AP-7, entre altres, i la sol·licitud de sessió informativa del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, sobre els presumptes abusos sexuals patits per algunes agents dels Mossos. En aquest sentit, dilluns van fer-se públics dos informes interns de la policia catalana que no veuen l'assetjament laboral denunciat per una caporala de la Brimo.

ERC, Junts i la CUP critiquen Gay i la policia

Els portaveus d'ERC, Junts i la CUP a la comissió d'Interior han criticat les incompareixences aquest dimecres de Gay i de diversos comandaments de la policia espanyola per informar sobre l'expulsió de Mohamed Said Badaoui. El republicà Carles Castillo ho veu "escandalós" i "molt decebedor", Xavier Albó (Junts) ha afirmat que és "molt greu" i el cupaire Xavier Pellicer ha titllat de "vergonyosa" l'actuació de l'Estat i ha lamentat que els seus representants "no donin la cara". En canvi, el PSC ha defensat que els citats tenen dret a no comparèixer, mentre que Vox i Cs també han dit que no hi tenen cap obligació i creuen que la cambra catalana vol "controlar" l'Estat.