L'activista islàmic Mohamed Said Badaoui, retingut des de feia un mes al CIE de Barcelona, ha estat deportat aquest dissabte a Marroc per les autoritats policials espanyoles, segons ha informat Europa Press. La Policia Nacional l'acusa de ser un perill per a la seguretat nacional per participar en activitats "progihadistes", com captar a menors vulnerables d'origen marroquí. Segons informen les fonts consultades per l'agència, Said ja seria a Marroc després d'haver estat deportat aquest dissabte i haver estat internat al CIE de Barcelona des del passat 19 d'octubre, quan va ser detingut. Amarouch Azbir, detingut també el passat 19 d'octubre, també ha estat deportat. Azbir va ser detingut a Vilanova i la Geltrú el 18 d'octubre, però no es va acordar el seu ingrés al CIE.

Said Badaoui i  Azbir han arribat a Marroc sans i estalvis, com ells mateixos han explicat en un vídeo que han compartit a les xarxes socials. Segons declaren són a Casablanca i ja han estat alliberats i són fora de les dependències policials. "El dissabte a les 11 van venir i ens van portar a un avió. Tot un avió per nosaltres dos sols, perquè veieu tot el que han fet per fer-nos fora", diu Said al vídeo. "La policia de Marroc ens han tractat molt bé, molt cordials i respectuosos. Seguirem explicant els motius reals pels quals ens han fet fora al llarg dels dies vinents", finalitza Said al vídeo en qüestió, on apareix acompanyat d'Azbir.

ERC, CUP, Junts i Unides Podem-En Comú Podem van denunciar després de la seva detenció que Mohamed Said és víctima de "repressió política mitjançant la Llei d'Estrangeria". Van instar la Generalitat de Catalunya a "activar totes les eines administratives, jurídiques i diplomàtiques per a vetllar pels seus drets". No obstant això, la Sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional (AN) va rebutjar dijous passat, 20 d'octubre, suspendre l'expulsió de Mohamed Said, al qual la Policia perfila com "un dels principals referents a Espanya del salafisme més ortodox", responsable de l'"augment del radicalisme a la regió de Tarragona a causa del seu discurs". La decisió de l'Audiència Nacional va afectar també Amarouch Azbir, arrestat pels mateixos motius que Said. Azbir també era considerat "un perill per la seguretat nacional".

En el cas de Said, la Sala recordava que la decisió d'Interior es basa en una denúncia de la Comissaria General d'Informació on s'avisa de "el seu radicalisme ideològic", esmentant específicament l'"adoctrinament" en la seva comunitat mitjançant la difusió de "postulats progihadistes". L'acte reflectia que havia estat traslladat des de Reus a Madrid "per a ser expulsat el dia de demà", en referència al divendres 21 d'octubre. Així, la Policia li defineix com "un dels principals referents a Espanya del salafisme més ortodox, que predica, amb una influència tal que, des de la seva arribada, s'ha produït un augment del radicalisme a la regió de Tarragona a causa del seu discurs". A més, alerta que tindria "vinculacions amb individus radicals relacionats amb el terrorisme".

Detallen que Said s'ha dedicat "durant anys" a activitats de "proselitisme i reclutament, especialment amb els col·lectius més vulnerables i manipulables, prestant especial atenció als menors, en concret als menors no acompanyats, principalment d'origen marroquí, adoctrinant-los en el salafisme més radical". També s'hauria dedicat a fomentar "el victimisme i l'occidentalofobia". Amb tot, la Sala considera que en aquest cas concret han de prevaler els interessos de "caràcter general" enfront dels de tipus personal, puix que se li atribueix "una infracció molt greu prevista en l'article 54.1.a) de la Llei orgànica 4/2000, d'11 de gener, que tipifica com a tal participar en activitats contràries a la seguretat nacional o que puguin perjudicar les relacions d'Espanya amb altres països".