Aquesta tarda de dimarts la Policia Nacional ha detingut Mohamed Said Badaoui, l’home marroquí de Reus a qui el Ministeri de l’Interior espanyol vol expulsar d’Espanya per ser, segons la intel·ligència espanyola, una amenaça per a la "seguretat nacional". Ho han difós grups de suport a l’home, que feia setmanes que havia anunciat que se li havia notificat aquesta ordre d’expulsió, i ho han confirmat fonts de la policia espanyola a ElNacional.cat

L’home ha estat traslladat de Reus a Barcelona, a la comissaria de la Verneda, on s’està esperant que el jutge de guàrdia decideixi quins passos seguir. El jutge de guàrdia haurà de decidir si el deixa en llibertat, amb la notificació que s’ha iniciat el tràmit d’expulsió, si n’ordena el seu ingrés al Centre d’Internament per Estrangers (CIE) esperant ser expulsat o si, tot i que sembla una possibilitat més remota, es tramita l’expulsió durant les properes hores.

Segons detalla el diari El País, també s'ha detingut un altre home que té una ordre d'expulsió, un escombriaire de Vilanova i la Geltrú, Amarouch Azbir, també de nacionalitat marroquina com el reusenc i que la Policia Nacional l'acusa del mateix.

Suport popular per evitar l'expulsió

A mig setembre representants polítics del Congrés dels Diputats van fer arribar una carta dirigida al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, per demanar que aturés l’expulsió de Mohamed Said Badaoui, el president de l'Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana (Adedcom) de Reus.

D’altra banda, més d’un miler de persones i entitats van firmar un comunicat de suport, denunciant que la notificació administrativa d'expulsió que va rebre, s’emmarca dins d’un cas de “racisme institucional”. L’home, que fa molts anys que viu a la capital del Baix Camp, on s’ha casat i té fills, va presentar al·legacions, però no va rebre cap resposta. 

L'entorn del reusenc detingut assegura que és un ciutadà arrelat, que porta “30 anys vivint a Catalunya”, on està casat amb fills, i on té una feina fixa. “El meu cas és un exemple del que patim les persones racialitzades, s’ha de parlar del tema i que arribi a tothom”, va assegurar ell mateix en una roda de premsa el mes de setembre.

"Un perill per a la seguretat nacional"

El passat 5 d’agost el reusenc va rebre una notificació assegurant que s’iniciava un procediment administratiu d’expulsió “per a persones migrants que suposen un perill per a la seguretat nacional”. Tot plegat es justificava a través d’opinions “sobre l’activisme, les opinions i les intencions” de Said Badaoui com a president de l’Adedcom i gestor de la mesquita de Reus.