La Junta de Portaveus del Parlament ha aprovat, amb el suport d'ERC, Junts, la CUP i els comuns, una declaració per mostrar el seu suport a l'activista Mohamed Said Badaoui, que va ser detingut aquest dimarts per una ordre d'expulsió pendent des de l'estiu. Badaoui feia més de 30 anys que residia a Reus.La Policia Nacional va iniciar el procés per expulsar-lo, ja que els serveis d'intel·ligència espanyols, el consideren una "amenaça per la seguretat nacional". El text defensa que es tracta d'un cas de "repressió política i islamofòbia per part de l'Estat espanyol, aquesta vegada mitjançant la Llei d'Estrangeria". 

Els grups parlamentaris que han aprovat el text critiquen que no s'ha obert cap procediment judicial per presentar i avaluar proves de les sospites i, per tant, se l'acusa sense proves, sinó segons "suposicions". Constaten així, que s'ha vulnerat els seus drets fonamentals. En concret, indiquen que s'han vulnerat diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans perquè se l'ha condemnat sense judici públic, s'ha comès un atac contra la seva reputació i honor i s'ha vulnerat el seu dret a escollir residència. 

Vetllar pels drets fonamentals dels afectats

Els grups que han aprovat la iniciativa han criticat la llei d'estrangeria i els seus "procediments opacs" i han instat el Govern a "activar totes les eines administratives, jurídiques i diplomàtiques" per vetllar pel respecte als drets fonamentals dels afectats per aquesta norma. A més, han reiterat la necessitat de derogar la llei d'estrangeria, com el Parlament ja ha aprovat en diverses resolucions. El text defensa que el cas de Mohamed Said Badaoui es tracta d'un procediment d'expulsió irregular en el qual se l'ha acusat d'extremisme religiós sense basar-se en fets demostrables. A més, el text sosté que aquest cas té per objectiu "allunyar a les persones migrades, especialment a les musulmanes, d'exercir la seva vida amb plenitud" i amb activitat social i cultural, i adverteix textualment de la repercussió que considera que pot comportar l'expulsió d'un veí de Catalunya en aquestes circumstàncies. 

Condemna de les operacions militars de Turquia

Durant el ple al Parlament d'aquest dimecres, també s'ha fet una lectura d'una segona declaració de la Junta de Portaveus, per condemnar les operacions militars de Turquia al territori del nord i l'est de Síria. En aquesta declaració, Junts, la CUP, ERC i els comuns, condemnen els atacs i es demana que Turquia aturi qualsevol operació militar prevista. També reclamen al govern espanyol que aturi el proveïment de material militar a Turquia i que es retirin "de manera immediata" els soldats i la bateria antiaèria de míssils Patrol de la ciutat d'Adana. Així doncs, han fet una crida a tots els governs i organitzacions internacionals, entre elles l'ONU, l'OTAN, la UE, el Consell d'Europa i la Lliga Àrab, perquè prenguin mesures urgents contra la violació del dret internacional i els "assassinats".