Una imatge tan comuna com fumar o vapejar en terrasses o malauradament en espais al voltant d'escoles i centres sanitaris "té els dies comptats", segons els experts del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme, després que el ministeri de Sanitat que ara lidera Mónica García (Más País, Sumar) hagi anunciat la voluntat d'ampliar els espais sense fum i limitar els alliberadors de nicotina. El Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025, que fa gairebé dos anys que està en el calaix, estarà "revisat i en marxa" en el primer trimestre de 2024, si bé la reforma de la llei antitabac "va per a llarg, dos anys almenys", segons ha informat a EFE el president del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), Francisco Pascual.

L'anunci de la ministra de Sanitat, Mónica García, de "treure del calaix" el pla integral antitabac 2021-2025 ha activat a les comunitats autònomes que, de forma generalitzada, demanen consens en totes les mesures que s'adoptin perquè no hi hagi disparitats entre unes regions i altres. En aquesta ampliació d'"espais sense fum" no sols estarien les terrasses de bars i restaurants, sinó que també tenen cabuda les platges, les marquesines o les parades del transport públic o cotxes privats en presència de menors o embarassades, a més d'ampliar la distància per a fumar de centres sanitaris i educatius.  A Catalunya, el conseller de Salut, Manuel Balcells, ha expressat la seva voluntat de regular el tabac en terrasses i fins i tot en cotxes privats, si viatgen persones vulnerables, amb la finalitat de protegir el fumador passiu.

Madrid, contrària a les restriccions al tabac

Com ja és habitual, amb un govern a Madrid de la dreta trumpista d'Isabel Díaz Ayuso, es tracta de la comunitat de l'Estat més contrària a noves limitacions al tabaquisme, en virtut de la seva mal entesa "llibertat". A Madrid, a on es pot fumar i vapejar en terrasses i en les proximitats de col·legis, parcs infantils i hospitals, la presidenta Ayuso s'ha mostrat contrària a "demonitzar" el consum de tabac a l'aire lliure. Per la seva part, l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida, ha titllat de "disbarat" aquesta possible prohibició.

La resta de comunitats, entre la regulació pròpia i el debat

Fins ara les comunitats han aplicat la legislació estatal excepte algunes com Galícia o el País Basc que han tramitat mesures pròpies. En el cas de Galícia, es prohibirà fumar en marquesines i parades de transport públic i en piscines públiques. A més, es regularà un espai lliure de fum obligatori de 50 metres respecte a dependències d'administracions públiques, recintes sanitaris i centres docents. En el cas que la persona fumi s'exposa a una sanció de fins a 601 euros.

Al País Basc, la llei autonòmica prohibeix fumar en llocs on es desenvolupin espectacles públics, fins i tot a l'aire lliure, quan siguin dirigits a menors, encara que no hi ha una normativa que reguli el consum de tabac en les proximitats de col·legis, parcs o centres de salut. Aquesta comunitat ha impulsat la iniciativa "Euskadi lliure de fum" per a promoure zones sense tabac ni burilles en platges, entorns naturals i esportius, però no és una prohibició ni comporta multes ni sancions.

En el cas d'Astúries, el Govern del president Adrián Barbón no considera portar la prohibició de fumar al transport privat i, quant a espais naturals, el Principat ha impulsat un programa de platges lliures de fum al qual s'han sumat 27 dels 200 arenals asturians. També Cantàbria prohibeix fumar o vapejar en platges des de 2022 i en recintes delimitats de parcs infantils. No està prohibit en espais esportius oberts o parcs naturals, a excepció del Parc de Cabárceno, que disposa de sis zones lliures de fum.

"Diàleg i consens"

Per a aprovar noves mesures, les comunitats han reclamat diàleg i consens. A Castella i Lleó, el portaveu de la Junta, Carlos Fernández, ha subratllat que l'"àmbit de les prohibicions és positiu si es fa amb el conjunt de les comunitats". A Extremadura està prohibit fumar en terrasses si estan protegides per tendals o similars. De moment la Junta no es planteja estendre la prohibició al transport privat, zones de bany o a l'aire lliure. Des del País Valencià, el president Carlos Mazón ha reclamat criteris sanitaris i consens amb l'hostaleria si es pren la decisió de prohibir fumar en terrasses, igual que ho han reclamat els governs de Múrcia i Aragó.

L'hostaleria ha demanat a la ministra una reunió argumentant que aquesta mesura "empitjorarà" els seus negocis. Per contra, la Castella-la Manxa d'Emiliano García Page ha recordat que la implantació de mesures restrictives ha demostrat que no suposa un impacte negatiu per al negoci. No obstant això, a les Balears, la Federació Empresarial de Restaurants (FERIB) ha impulsat una campanya perquè els establiments es declarin "lliures de fum". La campanya va començar en un cèntric bar de Palma on els cambrers llueixen una xapa amb el missatge "Jo trio no fumar". No obstant això, la FERIB no és partidària que es prohibeixi i considera que l'ideal és que el client pugui triar si va a una terrassa lliure de fum o permissiva amb el tabac.

Andalusia té prohibit el consum en centres i dependències de les administracions públiques, centres d'ensenyament i formació, incloent-hi àrees d'accés situades a 50 metres. Navarra va elaborar un document de consens que prohibeix fumar en els centres sanitaris en tot el recinte, però no en les àrees circumdants. La Rioja es regeix per la norma estatal, però treballa en l'autonòmica. A Canàries està prohibit fumar en platges turístiques com Mogán (Gran Canària) i en les dues capitals, que han vetat el tabac en Les Pedreres i Les Teresitas. Allà es cataloga el tabac com a sector "estratègic" per a l'economia de les illes, la qual cosa justifica que en aquesta comunitat existeixi una regulació sobre la venda de cigarrets més laxa. No obstant això, el Col·legi de Metges de Canàries ha liderat una iniciativa perquè això canviï i el tabac tingui les mateixes restriccions que en la resta de l'Estat.