El lehendakari, Íñigo Urkullu, ha desitjat aquest diumenge "el millor" al seu successor, Imanol Pradales, proposat com a nou candidat a la lehendakaritza per l'Executiva del PNB, i ha afirmat que tindrà "tota l'ajuda" que d'ell depengui quan acabi el procés de nomenament. En declaracions als mitjans des de Sukarrieta (Biscaia), després d'assistir a l'acte del seu partit en homenatge al seu fundador, Sabino Arana, Urkullu ha recordat que Pradales va ser un "alumne brillant" quan va ser el seu professor a EGB a Portugalete, i ha assenyalat que l'actual diputat d'Infraestructures biscaí així "ho està demostrant". Poc abans que comencés l'acte, Imanol Pradales s'ha acostat a saludar a Urkullu, amb qui s'ha fet una abraçada en presència d'Ortuzar i de diversos consellers del Govern Basc. Pradales ha rebutjat fer declaracions als mitjans i únicament ha comentat que rep la proposta "com a un honor", encara que amb la precisió que la militància ha de confirmar-la.

Urkullu ha recordat que ja ha dit públicament i amb anterioritat que el PNB "ha de ser lliure" per a designar als seus candidats i s'ha definit com "un home de partit", conscient que "les coses tenen un principi i final". A preguntes dels periodistes, el lehendakari ha refusat revelar la manera en la qual va conèixer que no havia estat proposat pel seu partit com a candidat a la reelecció i ha respost que "aquestes coses són internes i me les quedo per a mi". 

urkullu pradales efe
Urkullu i Pradales a l'acte del PNB / EFE

El lehendakari ha agraït les paraules de suport que minuts abans li havia dirigit durant l'acte el president del PNB, Andoni Ortuzar, i afirmat que el seu suport suposa "un al·licient per a continuar treballant com fins ara" perquè el moment actual "no és un final, encara tenim legislatura". També ha destacat que "el fet que no hagi arribat la fi del seu mandat" significa que ha de seguir al capdavant del Govern basc i complir el seu programa de govern, perquè té "un contracte social amb la societat basca". Sobre la convocatòria d'eleccions autonòmiques, previstes per a 2024, ha assegurat que desconeix encara quan finalitzarà la legislatura i ha recalcat que dependrà de les "circumstàncies que es presentin en la política, no sols a Euskadi, sinó també en l'àmbit estatal i europeu".

Ortuzar defensa la renovació generacional i crida a la unitat

Per la seva part, en l'acte d'aquest diumenge a Sukarrieta (Biscaia), el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha advocat per "tancar una etapa" i ha defensat la "unitat" del partit per a acabar amb l'"espanyolització de la política basca" i construir una "nació lliure, de dones i homes lliures". Així ho ha assegurat Ortuzar en la que ha estat la primera compareixença pública del PNB després de conèixer-se aquest dissabte que la direcció del partit ha proposat com a candidat a lehendakari a l'actual diputat d'Infraestructures biscaí, Imanol Pradales, en substitució d'Íñigo Urkullu.

Acompanyat entre altres pel mateix Urkullu i també davant la presència de Pradales, Ortuzar ha recalcat que el seu partit és "obert i potser excessiva i vulnerablement democràtic" en els seus processos interns. Per això i en referència al fet que es difongués en els mitjans de comunicació, abans de l'anunci oficial, que Urkullu no anava a ser candidat a lehendakari, ha censurat que "hi ha qui vol tensar-nos mitjançant filtracions periodístiques, que barregen una mica de veritat amb bastant de mentida". Davant desenes de militants, el president del PNB ha proclamat la unitat del partit amb la màxima en basca "Batasuna da indarra" (la unitat és la força) i ha defensat a un partit "fort, unit i disposat a guiar a Euskadi a un nou temps polític i a un futur de govern i de benestar".

Foto de família del PNB

Entre sonors aplaudiments dels militants del PNB, Ortuzar ha agraït en repetides ocasions a Urkullu el treball fet al capdavant del Govern Basc durant tres legislatures, un suport que ha estat respost inicialment amb un gest capcot per part de l'al·ludit, només trencat per unes breus paraules amables entre tots dos. El president del PNB ha elogiat "el treball i la perseverança" d'Urkullu, i ha assenyalat que, amb la proposta de designació de Pradales, la direcció del PNB va obrir ahir un procés intern que finalitzarà el 20 de gener amb una "ambiciosa proposta de relleu generacional per a garantir que les institucions basques estiguin en mans rejovenides".

En aquest sentit, Ortuzar ha insistit que les "noves idees" que comportarà aquest canvi facilitaran mantenir el "desafiament de sempre", com és una Euskadi "propietària del seu destí, on els bascos i basques visquin bé, tan bé com sigui possible" i amb les "màximes cotes de llibertat nacional i de benestar". El president del PNB ha lamentat que, des de fa temps, "el que passa a Madrid domina l'escena política" a Euskadi, però ha afirmat que cal no "estar pendents" de la capital d'Espanya, perquè "el nostre president és el lehendakari, no Pedro Sánchez o qui estigui en la Moncloa". Ortuzar ha dit que "no és bo" que el focus de la política basca se situï a Madrid, i ha apuntat que té la "sensació" que una part de la societat basca s'està "despistant".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!