El conseller de Salut, Manel Balcells, ha reafirmat aquest dimecres al Parlament que no es tocarà ni canviarà el nou conveni de l'Institut Català de la Salut (ICS), que ha generat un profund malestar entre alguns sindicats i bona part personal d'infermeria. El titular del Departament de Salut ho ha dit en resposta a una interpel·lació de la CUP sobre les prioritats en aquesta matèria, que ha coincidit amb la segona jornada de la vaga d'infermeres en contra d'aquest tercer acord que el Govern ha aprovat amb CCOO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE. Sobre les protestes que aquest conveni ha generat, Balcells ha defensat que la protesta és "legítima" i que la seva conselleria "manté obertes les vies de diàleg" amb els sindicats que fan vaga. En tot cas, ha volgut remarcar que 13 dels 15 delegats sindicals són favorables al nou conveni i que, per tant, la vaga està convocada per "sindicats minoritaris".

Sobre l'impacte d'aquestes mobilitzacions i el seguiment que estan tenint, el titular de Salut ha admès que entre el personal d'infermeria de l'atenció primària l'impacte ha estat "significatiu", però que no s'ha notat tant en la resta del sector sanitari. Manel Balcells ha volgut remarcar que en un any s'han destinat 800 milions d'euros addicionals en millores laborals i salarials per al personal, un fet que ha qualificat d'"històric perquè mai un Govern havia apostat tant pels professionals".

Tot i les protestes, Balcells ha insistit que aquest nou conveni no es modificarà: "No el podem tocar i no ho farem". Tot i això, ha plantejat fer "canvis estructurals" per a la millora de l'atenció dels ciutadans i la relació que hi ha entre la primària i els hospitals. Per la seva banda, la diputada Laia Estrada, de la CUP, li ha retret al conseller que aquest nou conveni suposa una aposta per un "model de concertació caduc" que "afavoreix el negoci del sector privat". Després de la primera intervenció de Balcells, hi ha hagut un petit incident a la cambra perquè un grup de representants del personal d'infermeria en vaga, que era a la tribuna, ha desplegat una pancarta on s'hi podia llegir "Tombem el preacord". En aquell moment, la presidenta del Parlament, Anna Erra, ha fet una crida a l'ordre, els ha demanat retirar la pancarta i els ha sol·licitat que abandonessin la tribuna.

 

Un miler d'infermers es concentra davant del Parlament i demana la dimissió de Manel Balcells

En paral·lel a la interpel·lació protagonitzada per Laia Estrada i Manel Balcells, un miler d'infermers de l'Institut Català de la Salut (ICS) s'ha concentrat davant del Parlament des de les vuit del matí per protestar contra aquest nou conveni. Al llarg de la convocatòria, organitzada pel sindicat Infermeres de Catalunya i unes altres cinc organitzacions, els concentrats han demanat la dimissió del conseller de Salut. Durant el transcurs de la manifestació, una de les manifestants ha traspassat les tanques instal·lades que separen la protesta de l'entrada al Parlament i els Mossos han intentat endur-se-la. Seguidament, un grup dels manifestants ha saltat el perímetre i, en senyal de protesta, s'han assegut a terra i han aixecat les mans.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!