Si fa temps que us proposeu perdre pes, però encara no heu donat amb la tecla per aconseguir el vostre objectiu, potser se us escapa que resistir-vos per complet als antulls pot jugar-vos una mala passada a mitjà termini. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi de la Universitat d'Illinois Urbana-Champaign, als Estats Units, que ha determinat que, de tant en tant, incloure aliments no saludables a la dieta és clau per deixar de sentir ansietat i recuperar forces per continuar perdent pes. "Alguns programes dietètics exclouen certs aliments. El nostre pla utilitza una estratègia d'inclusió, en la qual les persones incorporen petites dosis d'aquests aliments anhelats dins d'un menjar ben equilibrat", explica un dels autors de l'estudi, el professor de nutrició Manabu T. Nakamura. L'informe, que s'ha publicat a la revista especialitzada Physiology and Behavior, contempla antulls com ara menjar ràpid, dolços, fregits i plats rics en carbohidrats.
Incloure antulls ajuda a baixar de pes
Per dur a terme l'estudi, els autors van reclutar una trentena de pacients d'entre 18 i 75 anys amb obesitat i problemes com hipertensió o diabetis, i els van fer un qüestionari perquè indiquessin quins eren els antulls que més trobarien a faltar en fer dieta per perdre greix. La majoria posaven aliments rics en greixos, com salsitxes o pollastre fregit, tota mena de menjar ràpid, hamburgueses i patates fregides, dolços com ara pastissos i galetes, i carbohidrats. També van avaluar la freqüència i la intensitat dels antulls de cada aliment específic de l'1 al 6, sent l'1 'mai' i el 6 'sempre'.
De les 30 persones que van començar l'experiment, només 24 van finalitzar-lo. Això sí, d'aquests, la mitjana de pes que van perdre va ser del 7,9% del pes inicial. Dels que van aconseguir perdre pes, més de la meitat van admetre haver aplicat l'estratègia d'incloure antulls a la dieta, alguns un cada dia i altres un cop per setmana o mensualment. Una vintena de pacients van completar el programa de manteniment d'un any, però com que alguns van recuperar part del pes perdut, al cap de l'any la pèrdua mitjana va ser del 6,7%.
Menys desitjos al llarg de la dieta
Els experts van detectar que l'ansietat dels pacients per al menjar desaconsellat per perdre pes va disminuir al llarg de l'any de dieta i es va arribar a estabilitzar durant l'any de manteniment. "Això tira per terra la teoria de les cèl·lules famolenques, una antiga hipòtesi que diu que les cèl·lules greixoses es queden sense energia i desencadenen antulls, el que fa que les persones a dieta mengin i, en última instància, recuperin el que han perdut. Però no és així. Mentre et mantinguis en un pes saludable, els teus antulls continuaran a ratlla", explica l'investigador. En aquest sentit, avisa que "les fluctuacions en els patrons alimentaris, els horaris dels menjars i les quantitats" són alguns dels desencadenants dels antulls.