Potser no és el comissari que més es coneix el territori, però el que asseguren els qui el coneixen és que no n’hi ha cap que se’l conegui millor que ell. Josep Maria Estela, el nou comissari en cap dels Mossos d’Esquadra té 51 anys, des de 1994 és agent de la policia de Catalunya i ha treballat en sis de les nou regions policials del Catalunya

Estela ha rellevat el major Trapero i ha assumit la direcció del cos després ser el cap dels Mossos a Tarragona i també d’haver sigut el cap de la policia catalana a la regió de les Terres de l’Ebre. 

 

Comissari de l’última promoció

També, anteriorment, havia sigut el sotscap de la Regió Policial de Lleida —d’on és originari— i com inspector va ser el cap de la comissaria del Bages, sergent a la comissaria del Pallars Sobirà i agent de Seguretat Ciutadana, entre altres destins, a la comissaria de Figueres. Del seu pas per tots aquests llocs, asseguren els qui el coneixen, s’ha forjat com un dels comissaris que més entenen el territori i una de les unitats més grans i més oblidades del cos, la Seguretat Ciutadana. Va ser ascendit a comissari en la darrera promoció que va fer el cos, fa poc més d’un any.

Estela assegura ser una persona que ve "de pagès", de territori. Fins ara, tot i tenir altes responsabilitats a Tarragona i Terres de l’Ebre, seguia vivint a Lleida, on feia el viatge d’anada i tornada cada dia, un fet que li permetia desconnectar, quan era possible, o reconnectar, de tornada a la comissaria de Camp Clar.

L’hora del territori i de Seguretat Ciutadana

Aquest coneixement que té Estela del territori, asseguren fonts d’Interior, ha estat clau per a la seva elecció. Després del desplegament complet per tot el territori, i després de les sotragades derivades dels atemptats de Cambrils i Barcelona, i del referèndum i declaració d’independència fallida del 2017, l’objectiu passa ara per reforçar aquesta unitat, que és la que més serveis fa durant el dia, la més propera al ciutadà i la que es troba, cara a cara, cada dia, amb els problemes de la ciutadania. Per a Estela "la proximitat" és "la marca Mossos", un element que se sosté sobre el desplegament territorial dels Mossos d'Esquadra.

El reforç de Seguretat Ciutadana, millorant les condicions per prestar el servei i buscant actualitzar-se, serà un dels aspectes en els quals que Estela s'haurà de centrar d'ara endavant per tornar a posar en marxa els Mossos d’Esquadra després d’aquesta època de paralització, després del retorn del major Trapero, i enfocar el cos de cara a 2030, la data que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, s'ha marcat com a objectiu.

Sense oblidar les unitats centrals, que han vist també amb els drons o la policia marítima, noves capacitats operatives, un projecte que va liderar, en el seu moment, el comissari en cap Eduard Sallent, que ara torna a la Prefectura dels Mossos amb Rosa Bosch, intendenta fins ara a la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació. O també la modernització i la feminització del cos.

 

Josep Maria Estela Comissari en cap, Eduard Sallent, comissari y Rosa Bosch, intendenta, comparecencia destitución Trapero, Mossos d'esquadra - Sergi AlcàzarElena, Estela, Sallent i Bosch a la roda de premsa de presentació del nou cap dels Mossos / Sergi Alcàzar

Un altre aspecte en el qual haurà de centrar-se el nou comandament serà l’ordre públic, tot i que el conseller Joan Ignasi Elena i el mateix comissari en cap no n'han parlat durant la roda de premsa d'aquest dilluns. Abandonant totes les idees que va posar sobre la taula Trapero i el seu consell de savis, ara Estela, Sallent i Bosch tenen l’encàrrec d’adequar a la realitat de Catalunya un model policíac com el de la gestió dels aldarulls, buscant fer més eficaç la Brigada Mòbil i l’ARRO. Tot això, però, anirà amb els tempos que marqui la comissió parlamentària que es va iniciar fa poques setmanes a la comissió d’Interior del Parlament.

Sallent, l'arquitecte dels Mossos

Eduard Sallent ja va formar part del comandament, dirigint el cos substituint Esquius i abans de ser rellevat per Trapero. Ara torna a la cúpula dels Mossos amb l’objectiu de pensar en clau estratègica el cos dels Mossos d’Esquadra de cara al futur, deixant la part més operativa a Estela, tal com ha explicat, entre línies, el conseller durant la roda de premsa a la seu del departament.

Fonts d’Interior asseguren que tota la reorganització de la Prefectura de Mossos, i els canvis que ha avançat aquest matí ElNacional.cat, l’ha liderada ell, juntament amb el director general dels Mossos, Pere Ferrer.

 

Eduard Sallent, comissari, comparecencia destitución Trapero, Mossos d'Esquadra - EfeEl comissari Eduard Sallent, durant la roda de premsa a la seu d'Interior / Sergi Alcàzar

Sallent té 49 anys i és llicenciat en Filosofia. Ha estat també professor de l'Institut de Seguretat Pública (ISPC), impartint formació sobre deontologia policial i drets humans. El trio de la Prefectura de Mossos el complementarà la intendenta Rosa Maria Bosch, propera a Sallent, amb qui van compartir destí quan el comissari va liderar la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació. Bosch té 49 anys i és diplomada d'Activitats i Empreses turístiques i postgrau en polítiques de seguretat.