La segona fase dels canvis als Mossos d’Esquadra està arribant al final. D’ençà del dia que Interior va destituir el major Josep Lluís Trapero com a cap del cos es van iniciar, en paral·lel, dues fases de canvis per repensar els Mossos d’Esquadra de cara al futur i recuperar la paralització que s’havia patit durant els gairebé 365 dies que el major va tornar a ser el cap del cos després de ser absolt per l’Audiència Nacional espanyola. La primera fase es va enllestir en pocs dies, amb relleus en cascada a l’Estat Major.

El comissari en cap, Josep Maria Estela, va cessar amb urgència alguns dels escuders de Trapero i va fer canvis de peces en llocs claus, rejovenint la Prefectura i els diversos òrgans de comandament, la Direcció Estratègica —Prefectura i Comissaris Superiors— i Direcció Operativa —Direcció Estratègica i els responsables de les comissaries generals— i també algunes de les àrees i regions policials, però aquests, així ho van explicar des de la Prefectura, eren els canvis fàcils

Ara s’està acabant la segona fase, que, tal com va avançar ElNacional.cat, ha de cloure amb un nou Decret d’Estructura que substituirà el que es va aprovar a final de 2011 i que dotava el cos de l’actual organització, completament depassat pels canvis a la societat i també en el crim organitzat al qual s’ha d’enfrontar la policia de Catalunya. Durant aquests anys s’han anat creant nous serveis policials que ara, amb la nova organització que ha dissenyat l’equip d’Estela, s’oficialitzaran. L’aposta per l’entorn digital, l’entorn marí i el u-space —l’espai que habitaran els drons— cohabitarà amb l’objectiu principal de la nova direcció policial i política dels Mossos, la proximitat i el territori

La proximitat, la base de la construcció dels nous Mossos

La nova organització del cos, pensant en l’horitzó 2030, és un dels temes que aquest dimecres, 8 de juny, tots els comissaris i la majoria d’intendents del cos estan analitzant en una trobada al municipi de Riner, al Solsonès, que s’allargarà tot el dia. La Prefectura, sota la batuta del comissari Eduard Sallent, a qui la Direcció General de la Policia li va encarregar l’arquitectura d’aquesta nova etapa, i del mateix Estela, qui l’ha promogut, té enllestida la nova organització del cos, que demana potenciar una modernització del cos, a escala tècnica i també conceptualment, que ha de permetre als Mossos d’Esquadra deixar enrere la ja superada última fase del desplegament terrestre i seguir bastint la policia de la Generalitat com la policia nacional de Catalunya. 

Policia Marítima dels Mossos d'Esquadra - Guillem RS
Imatge d'una de les tres embarcacions dels Mossos d'Esquadra, la Cap de Creus / Foto: Guillem RS

En aquesta nova organització policial es reforçarà la proximitat, peça clau de l’ADN Mossos, i també el desplegament per mar, aire —el conegut com u-space, on hauran d’habitar els drons— i en l’entorn digital, que serà la pota clau dels Mossos del futur. En la trobada, on també hi ha participat l’excap del cos, el major Trapero, està previst que es detalli com s’organitzaran els diferents serveis territorials i quin paper jugaran amb els serveis centrals, que ara pivoten en excés del Complex Central d’Egara, sobretot, en les investigacions criminals. Retornar el pes a la policia del territori, que és la que serà pilar d’aquest projecte que avui el comissari en cap ha presentat als seus comandaments, centrant-se a orientar els serveis policials a la víctima i la ciutadania.

Una desena regió policial: la virtual

El nou Decret d’Estructura també haurà de servir per definir com serà la nova regió policial, la que no tindrà límits territorials, la virtual. Des del primer moment que la nova Prefectura del comissari Josep Maria Estela va posar en marxa el seu mandat, es va detallar que el crim a l’entorn digital, el cibercrim, necessitava tots els esforços dels Mossos d’Esquadra.

Més enllà de les competències que tindran els serveis centrals en la persecució dels delictes que ja investiguen, la nova estructura de la policia catalana té previst posar en marxa una nova regió policial, la desena, que permetrà fer les funcions que actualment fan les diferents regions territorials, amb les seves comissaries locals, però en l’entorn digital. Seran els agents que tindran el primer contacte amb els ciutadans que necessitin l’ajuda de la policia en aquest immens ciberespai, del qual encara se n'espera més creixement i potencial. 

Novetats a Intel·ligència, Investigació i Ordre Públic

Els màxims comandaments dels Mossos d’Esquadra també han conegut de primera mà quin és el projecte d’intel·ligència policial global que vol posar en marxa la Prefectura, que ha de permetre que totes les unitats, no només Informació, treballin la intel·ligència, i que això permeti prevenir millor els delictes, els que coneixem en l'actualitat i els que, a poc a poc, s’aniran desenvolupant. A nivell d’Investigació, Estela i Sallent han optat per no centralitzar més les capacitats i que siguin les comissaries territorials i les comissaries locals les que tinguin més pes en les investigacions, un fet que necessitarà dotar-les de més recursos, dissolent la dicotomia entre serveis centrals i serveis territorials.

enfrontamientos policia Brimo antidisturbios hooligans seguidores Eintracht de Frankfurt Camp Nou Barça partido - Joan Mateu Parra
Agents de la Brimo dels Mossos d'Esquadra, davant del Camp Nou / Foto: Joan Mateu Parra

Pel que fa a Ordre Públic, Mossos no dissoldrà la Brigada Mòbil ni l’ARRO i tampoc les fusionarà, tal com va explicar en el seu moment el llavors cap del cos, Josep Lluís Trapero. Tot i que es mantindran separades i amb funcions diferenciades, sí que es té la voluntat d’orientar aquestes unitats a la prevenció i el suport especialitzat a la seguretat ciutadana. El canvi de fons, però, està en el canvi de model. Del model d’ordre públic que es coneix ara es virarà a un model d’intervenció que haurà d’integrar les capacitats de la família de seguretat ciutadana i que doni suport a la policia territorial.

Les funcions de la Prefectura, plurals i definides

Durant la trobada d’aquest dimecres al Solsonès, els comissaris i els intendents han estat també informats de com s’organitzarà, amb la nova estructura, la part més elevada de l’organització en l'àmbit policial. Fins ara, i així consta al decret vigent fins ara, la Prefectura requeia sobre el comissari en cap, que, alhora, podia tenir altres persones al seu voltant, però estava tot encaminat a la direcció unipersonal. 

Amb la nova organització, i per primera vegada a la història dels Mossos d’Esquadra, la Prefectura tindrà definides les seves funcions com una unitat orgànica, amb cada integrant, amb unes responsabilitats definides, en la línia del lideratge en plural que va fer Interior en el moment que es va rellevar Trapero del capdavant de la direcció de la policia catalana. Tot i que l’estructura s’ha fet pensant en 2030 i en l’organització, no en els noms actuals que ocupen aquesta Prefectura, s’espera que Estela i Sallent es reparteixin els dos rols troncals en aquesta part alta de la piràmide de comandament.

Estela, comissari en cap, està previst que assumeixi el rol més de direcció organitzativa i estratègica i recaigui sobre Sallent, un cop definida l’estructura, el lideratge operatiu. En la nova Prefectura, que quedarà definida i que serà la que s’haurà d’anar repetint, tot i els canvis de persones, també s’inclouen dues figures més, les que actualment ocuparan la intendenta Rosa Bosch i la inspectora Portaveu, Montserrat Escudé.