Segueixen els moviments a la cúpula dels Mossos d’Esquadra. El departament d’Interior ha fet oficial la convocatòria de places per reclutar sis nous comissaris i comissaries per la policia catalana. Des d’avui, 15 de juny, i fins al propvinent 13 de juliol, tots els intendents del cos que vulguin poden presentar la seva sol·licitud per tal de ser nomenats nous comissaris, l’escalafó més alt de l’escala de comandament dels Mossos d’Esquadra. 

També intendents d’altres cossos policials s’hi poden presentar. Serà un tribunal avaluador format per persones de la Prefectura, de la Direcció General de la Policia (DGP) i de l’Escola de Policia de Catalunya que hauran d’escollir entre els aspirants. Tot sembla indicar que d’aquestes sis noves places de comissari, tres seran ocupades per homes i tres per dones

Si es confirma aquest repartiment, quan s’acabi el procés els Mossos tindran sis comissaries. Les tres noves i les actuals, Cristina Manresa -cap de la regió policial Central-, Alicia Moriana -cap de l’ISPC- i Marta Fernández -cap de la regió policial de Barcelona.

Nous comissaris per acabar canvis a l’Estat Major

Aquests nous comissaris serviran per acabar els relleus de noms en alguns dels punts claus de l’Estat Major dels Mossos d’Esquadra i reforçar altres dels canvis que ja es van fer en el moment que la nova Prefectura, liderada pel comissari Josep Maria Estela, va iniciar el seu mandat. Tot i que caldrà veure com evoluciona el procés, cal recordar que és un procés de lliure designació. 

S’espera, per exemple, que amb els nous comissaris es faci efectiu un relleu que es va aturar en un primer moment. Substituir l’actual comissaria en cap de la regió policial de Barcelona, Marta Fernández. Ningú amaga que l’actual situació de descontrol que viu la capital de Catalunya, i a les portes d’un estiu que es preveu molt complicat, necessita un relleu. De moment, caldrà veure qui assumeix aquest nou rol de Comtal 1, l’indicatiu que rep el cap de la regió de Barcelona. Qui té números per fer-ho és l’actual intendenta Sílvia Catà, actual Comtal 2, la sotscap de la regió.

Comissaria Marta Fernàndez - Mossos d'Esquadra
La comissaria Marta Fernàndez, en una imatge d'arxiu / Blanca Blay

També s’esperen més canvis, que aniran relacionats amb les altres promocions internes, d’intendents i inspectors, que permetran a la Prefectura de la policia de Catalunya fer altres relleus en posicions de direcció. Aquests canvis s’incardinen en els canvis que el comissari en cap Josep Maria Estela i el seu segon, el comissari Eduard Sallent, van presentar la setmana passada a tots els comandaments en una trobada a Riner, al Solsonès. Entre d’altres, la policia apostarà per la proximitat i també per la digitalització, creant la desena regió policial, la virtual.

Estela, Sallent i Codina, comissaris d’última fornada

El darrer procés de selecció es va fer l’any 2019 i va servir per fer comissaris el binomi que actualment controla la policia de Catalunya, els comissaris Josep Maria Estela i Eduard Sallent. També va fer el trànsit d’intendent a comissari Josep Codina, actual cap de la Comissaria General de Relacions Institucionals i Protocol dels Mossos. Just ser nomenat comissari, Sallent va assumir la direcció del cos. El seu mandat es va interrompre quan Interior va “restituïr” el major Josep Lluís Trapero, després de ser absolt per l’Audiència Nacional espanyola.