Per terra, mar, aire i el ciberespai. Els Mossos d’Esquadra no aturen el desplegament 360 graus que van anunciar amb el canvi de Prefectura, a final de 2021, i aquest matí a Vilanova i la Geltrú s’ha fet la presentació oficial de la tercera embarcació que tindrà a la seva disposició la Unitat de la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra, que ha estat batejada, tal com va avançar ElNacional.cat, com a Josefina Castellví. La biòloga catalana més internacional ha donat nom a aquesta nova llanxa policial que tindrà la seva base a l'Ametlla de Mar. Avui, però, a Vilanova, on hi ha també una base marítima dels Mossos, s’ha fet la presentació de tota la unitat, que la Prefectura ja dóna com a consolidada i aquest estiu encara la seva primera temporada d’estiu completa

Actualment, la unitat compta amb 55 agents, les tres llanxes patrulla -Cap de Creus (Palamós), Narcís Monturiol (Vilanova i la Geltrú) i Josefina Castellví (Ametlla de Mar)- i també dues pneumàtiques més, la Neptú (6,5 metres d’eslora i dos motors de 200CV) i la Thalassa (12 metres d’eslora i quatre motors de 300CV). Durant aquest estiu, els Mossos tindran la base de la Thalassa -coneguda internament com a Narco, ja que va ser confiscada judicialment a uns narcotraficants- al Port Fòrum de Sant Adrià de Besòs.

9CE9EF44 3BA8 44E3 8027 504C3830CCCA 1020 0000004452C5664A
Imatge de l'exercici fet davant de la costa de Vilanova i la Geltrú / Carlos Baglietto

Amb la posada de llarg d’aquesta unitat policial, que va dissenyar i començar a fer caminar el comissari Eduard Sallent quan era cap del cos, els Mossos d’Esquadra despleguen, també al mar, la força policial d’una policia que vol ser integral i nacional. Així també ho ha explicat el conseller de l’Interior, Joan Ignasi Elena, que ha assegurat que des d’ara els Mossos “poden donar resposta a les funcions policials a l'àmbit marítim com a policia integral”.

“Estem convençuts d’assumir totes les funcions de policia integral i ordinària a tot el territori de Catalunya, inclòs el mar territorial, i també donar suport al medi marítim i aquàtic a qualsevol de les altres unitats del cos de Mossos d'Esquadra a les seves tasques”, ha apuntat el conseller, sense verbalitzar la disputa de competències que actualment, segons una comissió de policia judicial en l'àmbit estatal, hi ha amb la Guàrdia Civil per la investigació i actuació en delictes penals al mar. Sense esperar a tenir reconegudes les competències, els Mossos d'Esquadra no han dubtat en equipar-se, ocupar l'espai i esperar, ara, guanyar també el reconeixement dels jutges per actuar en aquest nou medi.

DED51C58 5519 426F A84F E5088222CDB7 1020 00000042E7ED3B42
El conseller Elena i la Prefectura dels Mossos, a Vilanova i la Geltrú / Carlos Baglietto

Patrullatge i control de l'espai marítim català 

La Policia Marítima tindrà un rol essencial, com la vigilància, patrulla i control de les aigües marítimes per prevenir la comissió de delictes o infraccions, així com la protecció, l'auxili i la informació als usuaris d'instal·lacions portuàries i persones i embarcacions que ho necessitin, ha assegurat el mateix titular d’Interior durant la presentació d’aquesta nova unitat. Els agents de la Policia Marítima també tenen l’encàrrec denunciar les infraccions administratives en l'àmbit de la reglamentació nàutica sobre les marines comercial, pesquera i esportiva, a més de la inspecció i el control dels entorns naturals marítims i la persecució de les activitats que atemptin contra la normativa. 

Elena, però, ha assegurat que els Mossos aniran a més. Després del desplegament terrestre i després d’haver culminat també el desplegament marítim i aeri, ara la vista està posada en el ciberespai, on cada dia creixent més els delictes. Just ahir ElNacional.cat avançava una operació policial dels Mossos d’Esquadra per precintar digitalment diversos portals web que sota semblança de botigues online estafaven als compradors. Els Mossos d’Esquadra, en la seva nova estructura que preparen per tenir llesta a final d’estiu, tenen dissenyada una nova regió policial, la digital, que sumarà a les nou ja existents i que donen cobertura a les diferents regions que hi ha actualment al país.

2A1C5D7E D109 4EA1 94AA D1AC7E782FE0 1020 0000004506573DBE
Agents del Grup Especial d'Intervenció (GEI) dels Mossos d'Esquadra, a Vilanova / Foto: Carlos Baglietto

La Policia Marítima ja treballa

Durant aquest primer semestre de 2022, la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra ha fet un total de 2.311 actuacions. D’aquestes, 463 han estat tasques preventives i reactives desenvolupades als entorns marítims; 768 actuacions en Ports de la Generalitat i 155 en platges. A més a més, els Mossos d’Esquadra del mar també han realitzat un total de 62 inspeccions, centrades, principalment, en la pesca professional, la inspecció d’embarcacions i documentació de patronatge, activitats amb motos aquàtiques i activitats subaquàtiques. 

La Policia Marítima ha participat, durant els primers mesos d’aquest 2022, en 32 dispositius de recerca de persones i objectes al mar i ha dut a terme un total de 38 assistències.

Demostració de força dels Mossos

Durant l’acte de presentació de les tres embarcacions de la Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra al moll de Llevant de Vilanova i la Geltrú, s’ha fet una demostració policial que ha comptat també amb la participació de la Unitat Aquàtica, el Grup Especial d’Intervenció (GEI) i la Unitat Central d’Helicòpters (Hèlix), amb els dos nous aparells que ha adquirit la policia catalana. 

01E8A748 B940 44DB 95C2 1E6C087048D6 1020 000000455256C3CF
Els dos nous helicòpters dels Mossos d'Esquadra, durant el simulacre / Carlos Baglietto

S’ha escenificat la persecució i assalt a una embarcació de narcotraficants a mar obert que ha permès veure en acció les capacitats de la flota d’embarcacions de la Policia Marítima, els nous helicòpters i les capacitats, combinades, dels operadors del GEI dels Mossos d’Esquadra.

Aquest simulacre ha estat supervisat des de terra, juntament amb el conseller Elena, pel director general de la Policia, Pere Ferrer, el comissari en cap del cos, Josep Maria Estela, els comissaris i intendents de la Prefectura, com el mateix Eduard Sallent, i també per la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Tamara Garcia, i l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau.