Els Mossos d’Esquadra disposen de dos nous helicòpters que s’han convertit en punters a escala tecnològica a nivell espanyol, sent el primer cos policial que opera a l’Estat que disposa de màquines amb aquest equipament, equiparant-se a policies a nivell europeu. ElNacional.cat ha pogut conèixer a fons, de la mà del sotsinspector Avel·lí Garcia, cap de l’Àrea Central de Mitjans Aeris (ACMA), les dues noves màquines que han adquirit els Mossos d’Esquadra i que, tot i que encara s’estan fent algunes proves, ja estan en servei real. 

Es tracta de dos helicòpters model H135, un d’ells de la variant Helionix, que permeten guanyar en competència i també en simultaneïtat. Poder tenir dos helicòpters, quan fins ara només se’n tenia un, permet també a la policia catalana ampliar la capacitat de treballar simultàniament amb dos helicòpters al mateix moment, en el mateix servei o en dos serveis diferenciats, a dos punts del país. 

Com són els nous helicòpters dels Mossos?

Un dels dos nous helicòpters, el que serà batejat com Helix 2, porta incorporada una càmera tèrmica d'alta resolució giro-estabilitzada i un focus de llum d'alta densitat. Des del panell de control, a l’interior de l’aparell, permet fer seguiments d’objectius en moviment i també enviar imatges en temps real al Centre de Coordinació, des d’on els comandaments poden prendre decisions. Es poden captar imatges en qualitat HD a uns cinc quilòmetres de distància, amb aquesta nova càmera, que es pot reforçar amb el potent focus, si s’ha de treballar de nit.

L’altre helicòpter, el model H135 Helionix, batejat com a Helix 1, portarà una grua que permetrà la recuperació de cadàvers en entorns complicats i també despenjar efectius policials d’unitats especials. Aquest helicòpter permet, com ja s’ha fet, el trasllat d’efectius policials, com els operadors del GEI, a algun incident, en pocs minuts. Fa pocs dies es van helitransportar fins a Terres de l’Ebre efectius de la Unitat Subaquàtica dels Mossos per participar en el rescat d’un cotxe afonat al riu Ebre a Sant Jaume d’Enveja. Des de l’Aeroport de Sabadell, o des d’Egara, el complex central dels Mossos d’Esquadra, es pot ser a qualsevol punt del país en menys de 50 minuts, un fet que també permet a la policia poder repensar el desplegament de les unitats especials.

REPORTATGE CLEAN (1080p).00 00 32 20.Imagen fija035El sotsinspector Avel·lí Garcia a l'Aeroport de Sabadell / Marc Ortín

Les millores tecnològiques, si bé comporten un repte en tant que moltes de les novetats s’han de provar i homologar, també aporten una un sistema de pilotatge automàtic que redueix la càrrega de treball del pilot incrementant la seguretat de la missió policial. És el primer cop a la història que la policia catalana podrà treballar amb dos aparells a l’aire en el mateix moment, un fet que l’any 2019, durant els aldarulls al carrer després de la sentència contra els polítics independentistes, els comandaments d’aquell moment, amb el comissari Eduard Sallent de cap del cos, van trobar a faltar.

Més agents per vigilar el trànsit de drons

L’adquisició d’aquests dos nous helicòpters, que tenen una inversió per 2022 i 2023 de més de 7 milions d’euros, forma part d’una reformulació més àmplia de l’Àrea Central de Mitjans Aeris (ACMA) que comanda el sotsinspector Garcia sota la dependència de la Comissaria General de Recursos Operatius (CGRO) de l’intendent Miquel Hueso

Actualment, aquesta àrea disposa de tres unitats, la dels helicòpters, que canviarà de nom, i també la nova Unitat de Drons (UDRON) i la Unitat Tècnica de Seguretat Aeronàutica (UTSA). Segons ha pogut saber ElNacional.cat, la intenció de la nova Prefectura de la policia catalana és engreixar la UTSA i que passi de tres a vint agents per convertir-la en la unitat encarregada de vigilar el trànsit aeri dels drons, un fet que si bé ara sembla llunyà, ja forma part de les preocupacions de la policia catalana. Aquests canvis arribaran amb el nou decret d’estructura que està preparant la direcció política i policial dels Mossos d’Esquadra per adequar el cos a la realitat actual i pensar-lo de cara a 2030, amb els drons i la ciberdelinqüència com a pal de paller.

Els drons, el repte de la mobilitat del futur

Tal com explica el cap de l’ACMA, el sotinspector Garcia, l’entrada dels drons en el trànsit i el dia a dia és un dels reptes de futur immediat que haurà d’assumir la policia catalana. Si el desplegament per terra es dona per fet, ara els Mossos pensen en els altres eixos de l’equació. El mar, amb la Policia Marítima, el ciberespai, amb la nova comissaria digital, i també el cel, amb el control dels drons. Actualment, la legislació és molt restrictiva, però quan es vagi avançant, i millorin els aparells i la seguretat, tothom preveu que els avions no tripulats seran el transport de persones i mercaderies del futur, un fet que els Mossos no volen que els agafi en fora de joc. 

La Prefectura dels Mossos vol convertir la UDRON en la unitat operativa —donaran suport a altres unitats, sigui d’ordre públic per controlar manifestació o d’investigació per buscar plantes de marihuana, com quan es demana ajuda d’unitats especials com el GEI— i la UTSA, que tindrà una vintena d’agents per començar a treballar, s’encarregarà del control del trànsit de drons i detecció de drons perillosos.

Cal recordar que els Mossos d’Esquadra i el departament d’Interior ja van posar en marxa una Iron Dome sobre la ciutat de Barcelona i el complex petroquímic de Tarragona, amb tecnologia de l’OTAN, per protegir aquests punts del país de l’atac amb drons. Ara es vol ampliar el nombre d'agents i les competències per tal de dotar aquesta unitat tècnica de la capacitat per controlar el trànsit dels drons, igual com la Divisió de Trànsit ho fan amb els cotxes a la carretera.