Uns 52.000 estudiants han sol·licitat plaça per cursar un grau mitjà. L'oferta inicial era de 38.000. Precisament per aquest motiu el Departament d'Educació ha centrar esforços amb la intenció que cap alumne que vulgui cursar estudis de grau mitjà no es quedi sense poder-ho fer. D'aquesta manera, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha detallat que l'oferta ha augmentat en 4.500 places noves per donar resposta, i 8 nous grups. "Incrementem l'oferta en tots els cicles on la demanda és susceptible d'incrementar el grup". Malgrat tot, per augmentar aquesta oferta, el conseller ha remarcat que calia esperar al procés de matricula perquè molts alumnes que s'havien prematriulat era possible que no s'acabessin matriculant al cicle desitjat. En total, ara per ara hi ha 2.093 places vacants en cicles, per tant, amb la nova oferta hi hauria unes 6.339 places en aquest procés extraordinari per donar demanda als cicles que tenen més requesta. 

"Hi ha hagut una demanda excepcional en formació professional, concretament del 23%, quan altres anys se situava en el 2%". En aquest sentit, el conseller ha exposat que la intenció havia estat "equilibrar l'oferta amb la demanda". I ha reiterat que "cap alumne que vingui cursar estudis (de grau mitjà) no es quedarà sense plaça". Així, els que no ho puguin fer de manera presencial, ho podran fer de manera online a través de l'Institut Obert de Catalunya. Tot i això, el Departament no pot garantir el mateix pel que fa als cicles de grau superior. 

En aquest sentit, però, el conseller ha destacat que aquesta és "la legislatura de formació professional perquè és un element d'inclusió". 

Un curs 100% presencial

Des de l'Escola Anglesola de Barcelona, el conseller ha exposat com serà el nou curs escolar que començarà el dilluns 13 de setembre. "Serà un curs 100% presencial", ha destacat. I ha insistit que no és el primer que comencem en pandèmia. Tot i això, ha subratllat que hi ha "aprenentatges fets".

"L'escola s'ha de fer des de l'escola", ha puntualitzat. I ha recordat una frase que ja es va repetir el curs passat: "Els beneficis són superiors als riscos". Ara bé, l'evidència no es pot negar i Gonzàlez-Cambray ha comentat que hi haurà casos de coronavirus a les escoles, com ja va passar també durant el curs passat.

En aquest sentit, també ha volgut fer una crida a la vacunació per aquests últims dies que queden abans de l'inici de curs. "Queden uns dies per començar el curs. És moment de vacuar-se, tothom que tingui fills i filles de més de 12 anys que aprofitin i es vacunin". 

La salut mental i emocional, un paper clau

El conseller s'ha mostrat sensible a la salut emocional i mental dels infants i joves. Així, ha explicat que els alumnes de cinquè, sisè, ESO i batxillerat faran qüestionaris per veure com estan. "Despleguem un pla d'educació emocional i aquest pas en competències emocionals per saber afrontar situacions". 

I ha subratllat que "hem de ser capaços de saber com està l'alumnat". Per això, el Departament ha incorporat enguany 101 professionals entre psicòlegs i pedagogs. 

 

 

Imatge principal: el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray / ASS