El nou curs escolar 2021-2022 també estarà marcat per la pandèmia. Potser amb menys incerteses que l'any passat, però a l'expectativa: distància, mans, mascareta i ventilació tornaran a estar ben presents a les classes i entre els alumnes. La presència de la variant delta, ja dominant, no permet abaixar la guàrdia. Fa només uns dies, precisament per aquest motiu, Salut subratllava que l'objectiu d'aquest mes de setembre és posar dos milions de dosis per recuperar el ritme d'abans d'estiu. Ara bé, si una cosa s'ha après amb l'arribada del coronavirus és que les normes i protocols poden estar subjectes a variacions en funció de les dades epidemiològiques. 

Mascareta obligatòria

La mascareta continua sent una mesura obligatòria per als alumnes a partir dels 6 anys. És a dir, els alumnes de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius i centres d'adults han de portar la mascareta. La mesura és obligatòria pel personal docent i no docent. Ara bé, si les activitats es fan a l'exterior o es mantenen els grups bombolla no serà necessari l'ús de la mascareta. 

Canvis en les quarantenes

Una novetat important és precisament en relació amb les quarantenes. A l'ESO, FP i al batxillerat, Educació ha eliminat els confinaments per als alumnes vacunats. Això vol dir que si un alumne és contacte estret d'un positiu, però té la pauta completa des de fa més de dues setmanes, no caldrà que faci quarantena i podrà seguir anant a classe. Si no es disposa de la pauta completa, s'haurà de fer el seguiment de les classes des de casa. 

Ventilació, però sense temperatura 

La ventilació continuarà ben present a les aules i es mantindran les distàncies. També tindrà la mateixa presència el gel hidroalcohòlic i es continuarà posant èmfasi amb la neteja de mans. Ara bé, el control de temperatura a l'hora d'entrar ja no serà obligatori.

Presencialitat i grups bombolla

Educació s'ha proposat que la presencialitat en aquest curs sigui important. Per tant, a les escoles i instituts s'hi aposta fort, mentre que a les universitats encara hi haurà força presència online: el 30% de les classes seran a distància. A més, els grups bombolla també es mantenen. La intenció és poder fer un seguiment dels casos de coronavirus i controlar-ne els contactes. 

A l'hora del pati, podran trobar-se diferents grups bombolla. La mascareta, però, serà obligatòria. 

Crida a vacunar-se

Més de la meitat dels menors de 12 a 15 ja tenen com a mínim una dosi de la vacuna contra el coronavirus. Tot i això, Salut ha fet una crida perquè es vacunin tan aviat com es pugui. La intenció és començar el nou curs escolar amb tants infants i adolescents vacunats com sigui possible.

 

 

 

Imatge principal: un nen i una nena, amb mascareta, a punt de marxar per anar a l'escola / Unsplash