Hi ha un dilema entre la necessitat que tenen les protectores, la majoria saturades, de fomentar l’adopció d’animals, i la crida a la responsabilitat per evitar que amb el temps es converteixin en futurs abandonaments.  Protectores, albergs i centres d’acollida fan una croada cada any per aquestes dates per conscienciar a la ciutadania de què no adoptin a un gat o un gos com a regal de Nadal i Reis. Un animal no és una joguina. Aquest és un tema recurrent de cada any, però no per això menys important per totes aquelles associacions que dediquen molt de temps i esforços en lluitar pel benestar dels animals de companyia. Molts d’aquests animals segueixen sent carn d’abandonament, perquè els que es convertiran en els amos d’aquests éssers vius, que tenen necessitats i sentiments, no han fet una adopció directament i, per tant, no han assumit la decisió després d’un procés de reflexió i de manera responsable i conseqüent. Per això, les protectores són cada cop més estrictes, i fins i tot, moltes d’elles es neguen a donar animals en adopció en aquesta època per evitar que les mascotes es converteixin en una joguina que acabarà de nou a la gossera.

Adoptar ara pot ajudar a l'adaptació de l'animal

“Seria contraproduent paralitzar les adopcions durant aquesta època, perquè el que és més recomanable és adoptar un gos o un gat en època de vacances, quan tens més temps per afavorir una major adaptació de l’animal. Però si sempre fem un control i un perfil de les persones que adopten, en aquestes dates ho fem de manera més exhaustiva, per evitar que s’utilitzin els animals, sobretot si són cadells, com a regals per Nadal”, explica Òscar Montoro, director de serveis de Help Guau. “Per 60 euros, no hi ha un regal que faci més feliç a un nen o una nena que un gos. Afortunadament, es veu a venir, i frenem les adopcions quan veiem que volen adoptar un cadell i el volen venir a recollir-lo la vigília de Nadal o de Reis”, explica Montoro, que lamenta que, malauradament, el control de la venda responsable no és fàcil. “Encara es poden aconseguir gossos i gats per internet, o a través de botigues que no compleixen els requisits legals”, assegura.

Es regalen 50.000 animals en les festes nadalenques

Segons l'últim estudi de la Fundació Affinity, corresponent al 2022, els gats i gossos que es regalen per aquesta època nadalenca arriba als 50.000 animals. Es tracta de l’estudi anual Ell mai ho faria, que segons les noves dades, registra que l’any passat 288.457 animals (170.105 gossos i 118.352 gats) van ser recollits per refugis i protectores. Segons aquest informe, una de cada tres protectores (un 36%) veu un augment significatiu de peticions d’adopció abans de Nadal. I un 69% de les entitats de protecció animal relaciona els regals de gossos i gats durant les festes nadalenques i els abandonaments de principis d'any. "Regalar un animal de companyia pot sortir d'una bona intenció, però els animals no haurien de ser objecte de regal o de sorpreses", assegura Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity.

Quan la il·lusió es converteix en obligació

Un dels motius que impulsen a molts pares i mares a regalar un gos és que “aconseguir que es facin més responsables”, però la il·lusió dels primers dies es converteix en una obligació que moltes vegades els menors no assumeixen, i aquesta obligació acaba passant factura. Per això és important l’educació de la ciutadania, sobretot allò que suposa una cura responsable dels seus animals de companyia, com un pilar fonamental per prevenir el va abandonar a mitjà i llarg termini.  “Més enllà de la mera conscienciació sobre la necessitat d'adoptar, hem d'educar el públic sobre els avantatges, però també de les obligacions que suposa adoptar un animal de companyia, i com la seva arribada pot influir en el nostre estil de vida”, afirma l’informe. També els veterinaris desaconsellen regalar un animal per Nadal si no s'és conscient de la responsabilitat que suposa.

Sovint, els adoptants escullen un gos o un gat pel seu aspecte, el seu tamany o altres característiques que no tenen en compte la raça, el caràcter, si és un gos que necessita molta activitat, atenció i constància (aquest cas afecta especialment els Borders Collies). La conseqüència és que moltes d’aquestes adopcions irresponsables acaben en devolucions o abandonament. I l'abandó és encara un important problema, tot i que la llei de benestar animal aprovada el passat setembre prohibeix aquesta pràctica i endureix les sancions.  “La relació amb ells i la responsabilitat que implica la seva cura va molt més enllà i és imprescindible que sigui la persona que tindrà cura de l'animal qui estigui implicada en la cerca i que la decisió final d'adoptar-lo sigui seva i de la família amb qui viurà”, assegura Laura Rodríguez, de la Fundació Affinity.

El nombre de gossos a les llars no para de créixer

Els ciutadans de la UE tenen més de 72 milions de gossos i més de 83 milions de gats. Pel que fa als animals de companyia en general, al voltant del 44% de totes les llars de la UE tenen alguna mascota, i en més del 90% dels casos, es tracta de gossos o gats. A Catalunya, el nombre de gossos que viuen a les ciutats i pobles del país no ha parat de créixer els últims anys, a diferència del que ha passat amb l'índex de natalitat. Segons l'últim cens de població de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), i de les dades de l'Associació Nacional de Fabricants d'Aliments per a Animals de Companyia (ANFAAC), que corresponen al 2021, a Catalunya hi ha 1.254.211 gossos i 1.139.260 menors de 14 anys, de manera que la taxa de gossos per cada nen és de l'1,1.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!