El Defensor del PobleÁngel Gabilondo, conclou que no es van respectar els drets de les 470 persones que van intentar travessar la frontera de Melilla el 24 de juny i van rebre dures càrregues policials. L'incident va desencadenar en polèmica quan es van filtrar els vídeos de l'actuació policial, en el qual es poden veure els tractes inhumans dels agents fronterers envers les persones, que en molts casos van acabar en la seva mort. La bola es va fer encara més grossa quan el govern espanyol va treure pit de l'operació, es va negar a investigar els fets, i va celebrar la tasca de la policia marroquina en coordinació amb les forces de seguretat espanyoles. Aquest divendres, l'avançament de la resolució del Defensor del Poble torna a posar la "massacre" en el centre, i assegura que es va produir "una situació de risc previsible", en la qual "no es van tenir en compte garanties legals nacionals i internacionals" de les persones migrades, com ara el dret de totes les persones a sol·licitar asil.

marruecos melilla migrantes valla tragedia AMDH nador
L'allau humana a la frontera de Melilla / AMDH Nador

No es van respectar els drets humans dels migrants

Després d'analitzar la documentació lliurada pels ministeris d'Interior i Inclusió, el Defensor del Poble "conclou que es va efectuar un rebuig en frontera de 470 persones sense contemplar-se les previsions legals tant nacionals com internacionals". Així, les persones que van posar en risc les seves vides per seguir amb la seva ruta migratòria no van rebre el tracte que estipula la llei, i van ser retornats de manera violenta i en calent, quelcom expressament prohibit per la situació d'indefensió que pot generar en una persona refugiada o un infant. Des de la institució, lamenten "la pèrdua de vides humanes i els ferits causats en la tragèdia" pel tracte de la policia, "i s'insisteix que aquest dia es va registrar una situació de risc previsible en la zona a la vista del desenvolupament inicial dels esdeveniments", com ara l'estampida humana que va provocar esclafaments mortals

Actuacions del Defensor del Poble

L'actuació del Defensor del Poble pels fets de 24 de juny encara no ha conclòs, i per això "ha sol·licitat a la Secretaria d'Estat de Seguretat la remissió de més imatges" per esclarir què va passar. Pel que fa al govern espanyol, la institució ha obert una actuació contra el ministeri d'Exteriors "perquè reforcin, amb mitjans materials i humans, ambaixades i consolats" els passos fronterers, per tal que "les persones amb necessitats de protecció internacional puguin accedir a ells i sol·licitar asil sense haver d'arriscar les seves vides ni utilitzar vies irregulars d'entrada al país". Des del Defensor del Poble també han remès l'informe mèdic i el testimoni d'una de les víctimes a la Fiscalia General de l'Estat, perquè l'investiguin. A més, revisaran els protocols que s'han seguit als centres de menors per esbrinar l'edat dels migrants.