El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat al Congrés dels Diputats la feina feta per la policia espanyola i la Guàrdia Civil durant l’assalt a la tanca de Melilla del passat 24 de juny, que va acabar, en territori del Marroc, amb desenes d’immigrants morts i un grup d’agents ferits. Grande-Marlaska ha qualificat “d’intent irregular i violent d’entrada a territori espanyol” i ha assegurat que, per repel·lir l’atac, els cossos policials de l’Estat van fer servir material de defensa “oportú i proporcionat” al gruix de persones que intentaven accedir a Espanya.

 

“En nom del govern, vull traslladar el condol per la tràgica pèrdua de vides humanes i la solidaritat amb els 55 guàrdies civils i policies marroquins que van resultar ferits”. D’aquesta manera ha començat el ministre de l’Interior la compareixença parlamentària en la qual ha evitat quantificar els morts. Tot seguit ha fet un relat cronològic dels fets a la frontera de Nador (Marroc) amb la ciutat autònoma de Melilla. Ha parlat de “1.700 persones” que es van dirigir amb “objectes ofensius i pals” al punt fronterer. En aquell moment, ha dit, la gendarmeria marroquina va intentar evitar l’apropament, que va ser respost amb “el llançament de pedres i algun artefacte incendiari”.

Segons el relat de Marlaska, els immigrants van començar a “exercir violència contra les portes de seguretat amb destrals, martells i una serra radial manual” i prop de 100 persones “van escalar el mur exterior i la tanca”. Ha seguit: “Van forçar la porta de seguretat, que va actuar com a embut perillós posant en risc la integritat de centenars de persones”. Tot i el desplegament de les forces de seguretat, ha explicat Marlaska, “100 persones van entrar a l’Estat de manera irregular”. Repel·lida la majoria dels que van intentar entrar, la policia va procedir “al rebuig en frontera conforme el marc normatiu i jurisdiccional i seguint la doctrina del Tribunal Europeu dels Drets Humans”.

Com a conseqüència de l'assalt, segons Marlaska, 55 agents de la Guàrdia Civil van resultar ferits de diversa consideració i 7 vehicles policials van quedar danyats, al marge de les portes del control fronterer. També ha recordat que hi ha tres línies d'investigació a Espanya, que coincideixen en el temps amb les indagacions de la justícia del Marroc: la iniciada per la Fiscal de Sala Coordinadora d'Estrangeria, la que està duent a terme les Corts Generals a través de l'Alt Comissionat per a la Defensa dels Drets Fonamentals i les Llibertats Públiques i, per últim, la del Defensor del Poble. De la mateixa manera, ha assenyalat que "les polítiques de modernització del perímetre fronterer" han permès que no "s'hagin lamentat majors danys en territori espanyol".