El Comitè de l'ONU sobre els Treballadors Migrants ha demanat aquest dimarts al Marroc i Espanya investigar de forma immediata i completa les causes de la mort de 23 migrants subsaharians que van participar en un intent massiu i violent de creuar del primer país a la ciutat espanyola de Melilla. "Queda per establir si les víctimes van morir en caure de la tanca, en l'estampida o com a resultat d'alguna acció dels agents de fronteres", ha assenyalat l'òrgan de les Nacions Unides encarregat de vetllar pel compliment de la Convenció Internacional sobre els Drets dels Treballadors Migrants. "Estem consternats per la mort d'aquests migrants, que intentaven creuar la frontera a la recerca d'una vida millor, conforme als seus drets humans legítims", ha comentat el Comitè.

El Marroc és un dels Estats part d'aquesta Convenció, mentre que Espanya -com pràcticament tots els països receptors de migració d'Europa i altres regions- no ha subscrit aquest instrument jurídic. El Comitè de l'ONU, constituït per experts independents, ha assenyalat en un comunicat que una investigació servirà per evitar "que es repeteixin tals tragèdies" i perquè els responsables responguin per les seves accions. "També demanem al Marroc, Espanya i altres països de la Unió Europea que expandeixin la disponibilitat de vies per a una migració segura i ordenada, i prenguin mesures per garantir el dret a buscar i rebre asil", ha agregat.

L'ONU demana un tracte humà per als migrants

Així mateix, ha recordat "a tots els Estats que els migrants no han de ser subjectes a cap tracte cruel, inhumà o degradant. Els Estats han de garantir que la seva policia i pràctiques en frontera respectin les seves obligacions de drets humans i garanteixin el dret a la vida i a la dignitat". El Comitè ha assenyalat que les autoritats han d'oferir reparacions per les violacions dels drets humans, a més de preservar les restes dels morts, informar les seves famílies i fer el necessari per al trasllat dels cadàvers, mentre que als ferits se'ls ha de donar atenció mèdica fins que estiguin totalment recuperats.

La Unió Africana també demana una investigació

El president de la Comissió de la Unió Africana (UA), Moussa Faki Mahamat, també ha expressat la seva "commoció i preocupació" per "el tracte violent i degradant dels migrants africans" a la frontera del Marroc i Espanya, i ha demanat una investigació de l'incident de divendres passat, en el qual van morir almenys 23 persones. "Demano una investigació immediata sobre aquest assumpte i recordo a tots els països la seva obligació sota el dret internacional de tractar els migrants amb dignitat i prioritzar la seva seguretat i els drets humans, així com abstenir-se de l'ús excessiu de la força," ha insistit Mahamat en un comunicat de l'UA.