Diverses desenes de migrants han entrat aquest divendres a Melilla després de trencar la porta d'accés al pas fronterer del Barri Xinès, que separa la ciutat autònoma del Marroc. Així, han pogut saltar per la teulada del control. Segons ha informat la Delegació del Govern, el dispositiu antiintrusió de la Comandància de la Guàrdia Civil ha detectat cap a les 6.40 hores l'aproximació a la tanca d'un nombrós grup de migrants, format per més de 400 persones.

Dues hores després, a les 8.40 hores, s'ha produït el salt malgrat l'ampli dispositiu de les forces marroquines, “que han col·laborat activament i de forma coordinada amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat”, segons la Delegació del Govern. Un grup nombrós de subsaharians, "perfectament organitzat i violent", segons la Delegació, "ha trencat la porta d'accés del lloc de control fronterer del Barri Xinès i ha accedit a Melilla saltant per la teulada del lloc de control".

En aquests moments, efectius del Cos Nacional de Policia treballant amb la Guàrdia Civil en la contenció del salt, amb l'ajuda d'un helicòpter i un dron. I la Policia Local manté tallats els accessos a la frontera del Barri Xinès. De moment, la Delegació del Govern no ha ofert dades de quants immigrants han aconseguit accedir a la ciutat. 

Després d'accedir a Melilla, els migrants s'han dirigit al Centre d'Estada Temporal de Melilla (CETI) i alguns han estat ferits, segons ha pogut comprovar Efe. Es tracta del primer salt a la tanca que es produeix després que Espanya i el Marroc hagin encetat una nova etapa de relacions diplomàtiques. No obstant això, val a dir que, darrerament, s'havien produït enfrontaments entre migrants que intentaven acostar-se a Melilla i agents de diferents cossos de seguretat del Marroc.

CETIMelillaEFE
Diverses desenes d'immigrants fan cua al Centre d'Estada Temporal d'immigrants (CETI)/ EFE

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha expressat el seu "compromís" amb els cossos i forces de seguretat de l'Estat que treballen a la frontera, i ha exculpat el Marroc pel que ha passat. "Hem de ser conscients que el Marroc també pateix un problema de pressió migratòria, especialment des d'una zona: el Sahel", ha indicat.

 

El TEDH frena les deportacions de migrants a Ruanda

Mentrestant, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha aturat de manera cautelar la deportació de tres dels set sol·licitants d'asil arribats al Regne Unit que Londres pretenia expulsar a Ruanda en un avió. Es tracta d'una controvertida política aprovada recentment pel govern de Boris Johnson que concerneix les persones que travessen el canal de la Mànega. 

Doncs bé, d'acord amb la decisió presa en l'últim moment per la Cort d'Estrasburg, s'entén que els sol·licitants d'asil tenen dret a romandre al país fins tres setmanes després que hagin exhaurit totes les vies legals perquè que se'ls reconegui com a refugiats.

El pla del govern de Johnson ha estat qualificat de racista al Regne Unit i en l'àmbit internacional per contradir la Convenció Europea de Drets Humans. Però Londres ja ha confirmat que impugnarà la decisió del TEDH i tirarà endavant amb el seu pla.