Divuit migrants han mort per esclafament aquest matí en enfrontaments amb les forces de seguretat marroquines durant un intent massiu de saltar la tanca de Melilla. Segons recullen diversos mitjans, han mort per esclafament o asfíxia en produir-se una allau i quedar-se atrapats prop del perímetre fronterer. A més, hi ha 133 ferits entre els ciutadans africans i 189 policies marroquins. La desgràcia s'ha produït quan centenars de migrants, la majoria sudanesos i subsaharians, han intentat traspassar les fronteres del Marroc amb Espanya a Melilla sobre els volts de les 8:30 del matí. Només 500 persones han aconseguit apropar-se a les tanques de les més de 1.500 que hi havien intentat aproximar-se al perímetre des de la matinada. Els pocs que han pogut accedir al pas fronterer del Barri Xinés de la ciutat espanyola, han patit una pluja de pots de fum per part de la Guàrdia Civil. Finalment, 133 persones han sobreviscut als embats de la policia marroquina i espanyola i han aconseguit creuar en forçar la porta del pas fronterer amb una cisalla. Els serveis d'emergència han hagut d'atendre a 57 migrants amb ferides greus i a 49 policies que han patit lleus contusions.

L'alerta ha saltat la matinada de dijous, en plena revetlla de Sant Joan. Les autoritats espanyoles han rebut l'avís d'un intent d'entrada massiu des del Marroc. Segons fonts governamentals, uns 1.500 agents marroquins han estat desplaçats des de diferents punts del país africà per ser desplegats per la frontera. Ben entrada la matinada, s'ha produït els incidents i els xocs policials a les persones que busquen un futur esperançador. La policia ha disparat pots de fum i han colpejat de qualsevol manera possible els migrants que intentaven aproximar-se al tancat. La policia de Rabat ha assegurat que la col·laboració és total amb Espanya i han afirmat que acceptaran tots aquells que les autoritats espanyoles vulguin tornar.

Es tracta de l'intent més gran de saltar la tanca des del passat mes de març, quan Melilla va viure una entrada històrica de migrants. El govern espanyol ho va interpretar com una amenaça per part del Marroc i va esclatar una crisi entre Madrid i Rabat. Avui, en canvi, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha elogiat la col·laboració del Marroc per intentar frenar l'assalt "violent i organitzat" contra la tanca fronterera i s'ha solidaritzat amb Melilla i els efectius de les forces i cossos de seguretat, sense mencionar en cap moments els africans morts en l'accident. Sánchez ho ha dit durant la seva intervenció en la roda de premsa posterior al Consell Europeu de Brussel·les, en el qual es troba aquesta setmana, traslladant aquest missatge de suport als membres de la seguretat de l'Estat que han estat ferits en aquesta acció.


Segons les autoritats marroquines, molts dels migrants arrestats en el seu intent d'accedir a Melilla són de nacionalitat sudanesa i provenien de boscos pròxims en els quals s'estaven congregant en els últims dies per a dur a terme una entrada massiva a aquesta ciutat espanyola en el nord d'Àfrica. De fet, els serveis de seguretat marroquina van realitzar dues intervencions ahir i dissabte passat per a avortar aquests preparatius, en els quals estaven implicats centenars d'emigrants subsaharians que tenien a la intenció de creuar a Espanya a partir de Bini Buiafrur.